Европа ни затвори вратата за Шенген засега. Министрите на вътрешните работи и правосъдието отхвърлиха приемането и на Румъния, но казаха "да" на Хърватия.

Решението на Съвета на Европейския съюз беше взето с 25 гласа "за" и два "против" - очаквано Австрия срещу София и Букурещ, а Нидерландия само срещу София.

Дипломати коментират, че напрежението в залата е било огромно. Един от тях заяви на излизане, че това е било невъзможна мисия. Става въпрос за категоричната позиция на Австрия и Нидерландия. Искането на Нидерландия за нов положителен доклад за нас в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка на практика няма как се осъществи. ЕК, автор на този механизъм, спря докладите за България преди три години.

„Ясно е, че когато сме единни в ЕС, ние сме толкова силни. Можем да постигнем толкова много. Но в този момент, когато става въпрос за приемането на Румъния и България не сме единни и това ни прави много слаби. Това е тъжно“, заяви европейският комисар по вътрешни работи Илва Йохансон.

„Моето мнение е, че България и Румъния също са готови да бъдат членове на Шенген“, заяви вътрешният министър на Чехия Вит Ракушин.

Комисията изрази надежда, че е възможно присъединяване на София и Букурещ в рамките на сегашния ѝ мандат, т.е. в идните две години. Българският служебен министър на вътрешните работи не се ангажира с дата, на която е възможно ново гласуване на кандидатурата ни.

“Ще работим в посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми и компромиси, които би приела“, каза Иван Демерджиев.

Според него аргументът на Австрия е огромният брой нелегални и нерегистрирани мигранти, които стигат до нейна територия, но Виена не знае откъде точно минават.

„Нидерландия ще промени позицията и искането си за нов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, защото такива вече няма“, добави служебният ни вътрешен министър.

След седмица България може да постави въпроса и най-високо равнище.

„Имаме съвет на 15 и 16 декември, на който този въпрос ще трябва да го поставим пак. Ако трябва по наша инициатива. Изпълнили сме си условията. Продължаваме да настоява за това. Никога не сме имали по-голяма подкрепа“, каза служебният министър на външните работи Николай Милков.

За момента обаче темата не е част от дневния ред на лидерската среща. От 1 януари 2023 г. Швеция поема ротационното председателство на ЕС. Неофициалните коментари са, че за разлика от Чехия – сегашният председател, Швеция едва ли ще постави сред приоритетите си разширяването.