„Нямаше оставено финансиране в бюджета за продължаване на мерките, съобщи служебният министър на финансите Асен Василев при отчета на работата на кабинета. 

„Актуализация на бюджета не беше направена и нашата първа задача беше да изработим план сметка за изборите, за която имахме един работен ден. Освен това трябваше да осигурим ритмичната работа на правителството, така че да няма сътресения“, посочи служебният министър. 

„Част от мерките продължиха във формата, в който бяха, а част от мерките успяхме да преформатираме след разговори с работодателите и синдикатите“, отбеляза още Асен Василев.

Той обясни, че е организиран извънбюджетен ресурс от порядъка на 2,5 млрд. лева, с които да се надградят мерките и да са направи програма за възстановяване на бизнеса.

Като друг проблем, с който се е сблъскало служебното правителство, Василев посочи липсата на контрол

„Липса предварителен контрол как се възлагат поръчки, липса на последващ контрол как се изпълняват, липса на заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите. Защото държавата пари не произвежда, тя ги взема от хората. Тези пари бяха харчени безконтролно“, заяви Асен Василев.

"Видяхме системно несъбиране на данъци в НАП. Вече има преориентация на тази агенция - в последните 30 дни се наблюдава значително повишаване на събираемостта", заяви още Василев.

По думите му вече има една изпреварваща събираемост и се очакват повече приходи в бюджета, отколкото е заложено предварително. Наваксани са и изоставанията в Агенция „Митници“, отбеляза Асен Василев.

За големите предприятия той коментира, че е предприет затегнат контрол върху така наречените „инхаус“ поръчки.

„През последните четири години, вместо да се използва закона за обществените поръчки и да се спазват правилата по тяхното възлагане, половината от държавния ресурс е преминавал през т. нар. „инхаус“ поръчки. Това са поръчки, които са непрозрачни, директно фирмите се договарят с частни подизпълнители – не минават през закона, през тръжни процедури и обжалвания. Използва се вратичка в закона, която е била за спешни и неотложни случаи и това се е превърнал в порочна практика“, обясни Асен Василев. Той уточни, че всички тези процедури ще бъдат публикувани.

Служебният финансов министър коментира и допълнителните лица в списъка със санкциите по закона „Магнитски“, като посочи, че те са в него като физически лица.

„Те са били съдружници в много фирми, или управители, или и двете с лицата, които са в списъка. Като такива голям риск е да се работи с тях и те нямат право по закона за обществените поръчки да кандидатстват, както и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тези лица, за да не попаднат самите те в списъка“, обясни Асен Василев.

  • Проф. Денков: Това, което представи Николай Василев, ще доведе до социален сблъсък
  • След предсрочния вот: Какви са следващите стъпки от конституционната процедура
  • Политическо напрежение: Радев и Янев призоваха партиите към диалог
  • Кирил Петков: ББР трябва да съществува, а не да се приватизира
  • Шефът на ДФ „Земеделие“: Има съмнения за корупция при забавянето на плащанията по проекти
  • Военният министър смени ръководството на "Терем"
  • Панайотов: Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без никакъв опит
  • Кирил Петков си показа дипломата от „Харвард“ (ВИДЕО)
  • За 5 седмици: Над 600 компании с намерения за инвестиции и експорт у нас
  • Бойко Рашков за купуването на гласове: Повечето случаи са в полза на една партия