Средната възраст на хоспитализираните 263-ма пациенти с коронавирус у нас за последните 24 часа е 52 години. От тях 139 лица са под 19 години. В болницата в Бургас видях бебета с пневмонии, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на традиционния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас.

Ситуацията в определени области започва да става изключително сериозна. Това беше очаквано от нас заради разпространението на новия британски вариант на вируса, заяви Ангелов.

По последни данни, изнесени от него, в лечебните заведения са заети 58% от леглата за леки случаи на коронавирус и 65% в интензивните отделения. Ситуацията е като през октомври миналата година, но системата е подготвена и ще се справи, категоричен е Ангелов.

Все още се запазва положителното съотношение между новозарезени и излекувани, обяви министърът.

Коронавирусът продължава да ни изненадва. Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за COVID-19, остава като че ли една химера. Всеки ден се появяват нови и нови факти, които преобръщат доказани твърденията от науката, заяви Ангелов.

Приемам критики, но не и оплюване за нашите действия

„Няма верни решения за справяне с тази криза. България постигна много за тези месеци. Със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам грешките, приемам критиките, приемам и всяка протегната ръка. Няма да приема оплюването или отрицанието на всичко постигнато до момента. Който твърди, че ние не знаем как да се справим, той ви заблуждава. Няма подготвени хора, няма експерти, знаещи всичко“, каза Ангелов.

"Опасно е, че губим желание да се борим с коронавируса", допълни министърът, който благодари на всички, които спазват мерките и на медиците на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Само медицина без политика

„Сега е моментът хората да преценят колко са държавниците и истинските политици в страната: кои са политиците, които използват страховете и надеждите на хората, за да постигнат резултат. Понеже отново се разпространяват в медийното пространство и социалните мрежи политически коментари и атаки към мен. Тук ще си говорим само за здравеопазване, за ваксини и COVID-19. Тук на политически въпроси няма да отговарям", каза Ангелов.

Министър Ангелов е категоричен, че какви мерки се вземат и дали ограниченията ще бъдат затегнати е експертно, а не политическо решение.

"Към момента българското общество не е готово за пълно затваряне. Ако го направим, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействие. Затова прилагаме локален подход", заяви Ангелов.

"Ако се наложи затваряне ще го направим, кога ще се случи – не знам, нямаме колебания в тази посока, категоричен беше Ангелов. Ние вземаме мерки там, където това се налага, добави той.

"Единственият умисъл, който имаме, е да предприемем такива мерки, които да дадат резултат, заяви здравният министър. Няма как да въведете мерки там, където хората не вярват в тях. Не е въпрос да издадем една заповед, а и да гарантираме нейното спазване", посочи Ангелов.

"Никой не твърди и не абсолютизира, че при прилагането на мерки ще спре епидемията", заяви и доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че епидемичният процес е сложен и многофакторен и всичко влияе върху него. Няма граница на мерките, има разумен компромис, добави той.

"Много хора, които са ваксинирани, задават въпрос дали трябва да са освободени от някои мерки. Това има своята логика, опитваме се да обърнем тренда на нежелаещи да се ваксинират", посочи министърът на здравеопазването и призова пациентите да вярват във ваксините като изход от пандемията.

  • 110 са новите случаи на COVID-19 при взети над 13 600 проби
  • Доц. Околийски: Срещу „Делта“ варианта на COVID-19 помага само ваксинацията
  • 157 нови случая на коронавирус у на при направени 17 862 теста
  • Търговци: Има неясноти около отпадането на маските в малките магазини
  • Д-р Гергана Николова: Играем на руска рулетка, излизайки на улицата неваксинирани
  • Проф. Витанов: До есента няма как да се ваксинират 70% от населението
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Разхлабване на мерките: Без маски, но само за ваксинирани и на определени места (ОБЗОР)
  • Туристическите обекти с ваксиниран персонал ще получават специални стикери
  • Богдан Кирилов: Няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19