Локални ограничения и по-строги противоепидемични мерки по места заради стремителния ръст на заразените с коронавирус у нас.

В райони с много болни, децата от 5. до 12. клас минават в онлайн режим, ресторантите ще затварят с час по-рано - в 22 часа. 

За последното денонощие заразените са рекордно много - над 3500 души, а всеки пети от изследваните е положителен.

По данни на наш екип на база данните в единния информационен портал ръстът на активните случаи в страната е значителен.

В 11 области на страната активно болните са между 500 и 1000 на 100 хиляди.

В тази ситуация властите налагат редица ограничителни мерки. Освен преминаването онлайн на учениците, затваряне на фитнеси и танцови школи, намалено работна време за заведенията, забрана на конференции и семинари.

С решение на местните власти, учениците от 5. до 12. клас преминават към онлайн обучение в областите София, Плевен, Ямбол, Благоевград и Шумен, Бургас.

Снимка: bTV
Фитнесите, моловете, спортните клубове, театрите, кината, тържищата и пазарите затварят в Плевен, Благоевград, Шумен, Враца.

Работното време на заведенията се ограничава до 22 часа в София, Плевен, Благоевград, Шумен, Бургас. Още решения на областните оперативни щабове се очакват и в други градове.

В София от петък, 12 март, всички ученици от пети до дванайсти клас преминават на онлайн обучение, а заведенията ще работят до 22 ч.

Снимка: bTV

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Това реши Софийският оперативен щаб на заседанието си днес.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Затягането на мерките в столицата е наложително, обясни кметът.

"Нивата на заразените и най-вече на хоспитализираните достигнаха нивата от месец ноември – за да можем да облекчим лечебните заведения да дадем възможност на всеки, който иска, да се лекува", обясни Йорданка Фандъкова.

Снимка: bTV
В Благоевград от утре затварят фитнесите и моловете.


Целта е да се намали натискът върху здравната система. В момента имаме около 300 лежащоболни на територията на област Благоевград.

Капацитетът на почти всички болници е запълнен.

В Шумен в хипермаркетите клиентите ще влизат задължително с количка, за да не се допускат струпвания.

„Много хора, големи струпвания, ще пробваме, не казвам, че може би това е разковничето, опитвам се да пробваме, тъй като те не откликнаха на нашата молба да въведат ред. Ще пробваме чрез заповед, чрез ограничаване броя на клиентите, които да влизат в даден магазин, според площта на магазина“, заяви проф. Стефан Желев – областен управител на Шумен.

Снимка: bTV
В Плевен ограничителните мерки влизат в сила в нула часа в полунощ. Спират се плановите прием и операции. Заведенията за хранене вече ще работят с час по-малко - до 22:00 часа. Носенето на защитни маски става задължително в откритите и закрити обекти с обществено ползване, като храмовете например, но не и на улици, площади, градини и паркове.

За период от 1 месец на територията на област Враца са в сила допълнителни противоепидемични мерки.

Снимка: bTV

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ. Увеличава се броят на леглата в лечебните заведения за болнична помощ за дейности по диагностика и лечение на лица, болни от COVID-19 /с готовност до 50% от общия брой легла.

Носенето на защитни маски става задължително на открити пространства при струпване на повече хора - пазари, тържища, изложения, централни улици и площади.

Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, свързани с провеждане на конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари. Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и др. школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.

Заведения и ресторанти продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса.

Не се допуска провеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 човека.

Здравният министър не изключи при влошаване на ситуацията, мерките да се затегнат на национално ниво.

"Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим,  тогава, когато залогът е животът и здравето на хората", заяви Костадин Ангелов. 

Толкова либерални мерки като в България никъде не е имало. Това, че сме разрешили по-свободен начин на живот – нормален начин на живот, не означава, че не трябва да се пазим, да внимаваме, да не носим маските или че не трябва да се събираме на големи групи от хора", коментираи премиерът Бойко Борисов.