Всички ученици от 5. до 12. клас в София преминават на онлайн обучение, заведенията, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч.

Мярката влиза в сила от петък. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Това реши софийския оперативен щаб на заседанието си днес.

По предложение на директора на СРЗИ д-р Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години.

Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус.

По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столична община е над 86 хил.

В днешният ден продължават ваксинациите на граждани, които ще бъдат членове на секционни комисии на парламентарните избори и са заявили желание да бъдат ваксинирани.

В последната седмица екипите на СДВР са проверили 298 търговски обекта. Над 1400 проверки са направени от екипите на Столичен инспекторат в търговските центрове, както за носене на маски, така и за надопускане на струпване на по-голям брой посетители. 1912 са проверките за спазване на карантината.

Локални мерки срещу вируса 

Учениците от 5. до 12. клас само в град Плевен излизат в неприсъствена форма на обучение от 15-ти март до 27 март, моловете се затварят, а в целия регион се спират всички масови прояви. Ситуацията с пандемията от COVID-19 е под контрол.

Спират се сватби и кръщенета, както и фитнесите. Забрана се въвежда за всякакви публични събирания на хора - изложения, събори, празненства, концерти, театри, кина. Носенето на маски остава задължително във всички обекти на открито и закрито - там, информира БГНЕС.

Нощните заведения остават затворени.

От петък РЗИ-Бургас предлага да се преустановяват учебните занятия за учениците от 5. до 12 клас. Детските градини няма да бъдат затваряни, посещенията ще са по желание на родителите. Маските стават задължителни на открито.

Ще се затворят и фитнесите и моловете там. Заведенията ще работят до 22 ч.

Властите обявиха още вчера, че е възможно затваряне на ресторанти, фитнеси и училища там, където се налага.

Най-стремглаво заразата се е развила в МонтанаСмолян и Силистра.

В Благоевград вече обявиха, че големите ученици ще преминат към дистанционна форма на обучение за 14 дни.

Затягане на противоепидемичните мерки бе прието и от областния кризисен щаб и в Шумен. Това съобщи кореспондентът ни в региона. 

Заради влошената обстановка в региона местната болница е със запълнен капацитет, като се търсят алтернативни варианти за настаняване на пациенти.

Учениците от 5. до 12. клас преминават на дистанционно обучение. Ограничено бе работното време на ресторантите до 22 ч., затворени ще бъдат фитнесите и залите за групови тренировки.  В хипермаркетите клиентите ще влизат задължително с количка, за да не се допускат струпвания.