Кметът Йорданка Фандъкова ще предложи на заседание на софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 две нови мерки на територията на Столична община. Това съобщи самата тя в официалния си профил във „Фейсбук“.

Първата мярка, която столичният кмет предлага е всички ученици от 5 до 12 клас в София да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици - от 15 до 26 март, включително.

Другото ограничение предвижда намаляване на работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали, до 22:00 ч. за периода от 12 до 26 март. 

Окончателното решение на щаба ще бъде взето след заседанието този следобед.

„Предлагам въвеждането на мерките заради рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община. Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191“, мотивира предложенията си Фандъкова.

Със заповед на здравния министър болниците в София разкриват допълнителни места за болни с коронавирус, допълва столичният кмет.