Ситуацията с COVID-19 в страната е под контрол, въпреки че нивото на заболеваемост за последните седем дни у нас е преминало 300 души на 100 хил. население.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на 28-те РЗИ-та в страната, Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб. 

По думите му са обсъждани нови мерки за ограничаване на заразата.

„Има области, в които заболеваемостта е над 300 на 100 хил. души и ние обявихме преди няколко седмици, че това е границата. Но има области, които са далеч от числото 300. В областите, които са над 300 – колегите предложиха редица мерки, които предстои да бъдат обсъдени и аз да ги предложа за разглеждане на българското правителство“, обясни проф. Ангелов. 

Става въпрос за осем области, сред тях са Кюстендил, Бургас, София-град, Шумен. Сред обсъжданите мерки са:

  • носене на маски на открито;
  • въвеждане на вечерен час за заведенията;
  • онлайн обучение;
  • ограничаване на достъпа до моловете и фитнесите;
  • задължителна карантина на влизащите у нас от рискови държави;

По думите му мерките трудно могат да бъдат унифицирани, защото заболеваемостта в градовете е различна. Той допълни, че целта е да се задържи епидемията под контрол. Здравният министър припомни, че над 70% от новите случаи у нас са на британския вариант на заразата.  

„Изборите ще бъдат проведени в безопасна среда с всички разписани противоепидемични мерки. Моля тази ситуация да не се използва за политически цели и спекулации“, коментира здравният министър.

Проф. Ангелов уточни, че лечебните заведения в страната са подготвени за ръст на хоспитализациите и са предприети организационни мерки за болниците със запълнен капацитет. Здравният министър обясни, че „зелените коридори“ за ваксинация продължават да работят след предварително записване в електронната система