Още болници в страната спират плановия прием и плановите операции. Свижданията също ще бъдат ограничени, съобщават от здравното министерство. Британският вариант на COVID-19 също влезе в статистиката. Вече е доказан в 15 области в страната.

Причината за допълнителните мерки са по-високите нива на заболеваемост, регистрирани през последните дни. Ресорният министър проф. Костадин Ангелов се срещна с директорите на здравните инспекции в страната, за да обсъдят новите ограничения.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези дейности са преустановени от днес в София, Бургас, Ямбол, Велико Търново, Пазарджик, Шумен, Нови пазар и една от болниците във Варна. В Плевен мярката ще се въведе от 11 март.

От РЗИ-Стара Загора казаха за bTV, че решение дали плановата дейност да се преустанови ще се вземе утре. Отново утре Щабът в Пловдив ще вземе решение по същия въпрос.

Драстичен скок на болните отчитат в Ямболска област. В най-голямото лечебно заведение – многопрофилната болница в града от днес отмени плановите хоспитализации и операциите. Към момента няма болни медици.

Снимка: btvnovinite.bg

„Спирането на планов прием за една областна болница не е добре, но в крайна сметка в условията на пандемия приоритет са болните с COVID-19”, каза д-р Валентин Вълчев, лекар в Спешно отделение и зам-директор на МБАЛ-Ямбол.

И Сливен са в готовност за спиране на плановия прием. „Без да броим отделението, което в петък разкрихме с още 20-тина легла, имаме още 10-12 легла, които не сме заели в старите отделения. Вървят към напълване – днес може да дойдат накуп десет човека и ако ние нямаме възможност, няма къде да хоспитализираме. Лошото е, че почват да идват много хора наведнъж“, обясни д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ-Сливен.

РЗИ-Бургас издава трета поред заповед за увеличаване на COVID леглата в областта, след спиране на плановия прием и плановите операции. От днес те вече са 432. Към момента свободни в държавната болница са само 20 легла. 

Снимка: btvnovinite.bg

В Плевен също затегнаха мерките – носенето на маски при навън при струпване на хора става задължително. Разрешава се децата да не посещават детски градини и предучилищни групи, ако могат да бъдат гледани в къщи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!