Властите обявиха, че е възможно затваряне на ресторанти, фитнеси и училища там, където се налага. Това става по-малко от десет дни, след последното разхлабване. 

14 области вече са с критични стойности.

На все повече места у нас затягат мерките срещу разпространението на коронавируса. От вчера до днес почти са се удвоили областите, в които броят на заболелите е над 300 заразени на 100 хил. души население. Основната причина за рязкото покачване е разпространението на британския вариант на вируса. 

Снимка: btvnovinite.bg

Областите с над 500 заразени на 100 хил. са вече шест. От 26 февруари до днес, 9 март, най-стремглаво заразата се е развила в Монтана, Смолян и Силистра.

От 12 ч. днес спряха плановите операциите във всички болници в Сливен.  В най-голямото лечебно заведение в града са разкрити четири COVID-отделения.

В Плевен от днес маските и на открито са вече задължителни. Препоръчва се малките деца да си останат у дома. Плановите операции приключват до четвъртък.

Пловдив забранява свижданията, но не спира плановия прием. Властите там ще се опитат да попречат на незаконните дискотеки. „Ще намалим разрешената музика до 85 децибела, самo фонова музика, за да не се организират дискотеки“, обясни областният управител Дани Каназирева.  

„Там, където се налага, ще се премине към онлайн обучение и за малките, и за големите ученици“, каза здравият министър проф. Костадин Ангелов. 

А премиерът Бойко Борисов обяви, че местните щабове могат да решават дори за затваряне на ресторантите: „Ние трябва да имаме готовност и няма да се поколебая – трябва ли да се затегнат мерките. Изборите идват и си отиват“. 

Снимка: btvnovinite.bg

От организациите на заведенията, на фитнесите и на търговските центрове реагираха остро срещу евентуалните нови ограничения

„Най-голямото опасение е, че при последващо затваряне просто ще бъде много трудно да възобновим дейността си“, обясни Радка Чернева от Асоциацията по здраве и фитнес. 

От своя страна браншът на ресторантьорите изпрати предупредително писмо, че да приемат друго освен вече разписаните мерки.

„Ние работим от осем дни, някои колеги работят от четири дни, така че едва ли ние сме в основата на покачването на бройките“, каза Ричард Алибегов, председател на БАЗ.

От Българската ритейл асоциация пък обявиха, че поредно ограничаване на достъпа до търговските центрове ще доведе до пагубни последствия за заетите в бранша - над 150 хил. души. 

В отворено писмо до премиера неформалното обединение "Учители за безопасно образование" поискаха незабавно прекратяване на присъственото обучение  от 1 до 12 клас. Притеснението – броят на заразените деца расте.  

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски посочи, че COVID леглата започват бързо да се изчерпват и предупреди, че се очаква бързо хоспитализираните със заразата да достигнат 8600. 

Снимка: btvnovinite.bg

„За наше спокойствие през месец март очакваме да дойдат 500 хил. дози ваксини, ако това се случи до края на месец март и ако успеем да ги приложим, ще имаме някъде около 700 хил. ваксинирани. Ако вървим с този темп, можем до края на месец юни да постигнем колективния имунитет“, успокои здравният министър.

Учени от БАН пък видяха три сценария за развитието на пандемията у нас. За Великден да има ръст на заболеваемостта, ако:

  • мерките се отпуснат;
  • мерките са такива, каквито са сега, можем да очакваме от 2000 до малко над 3000 случаи дневно;
  • мерките се затегнат.

В резултата на ваксинацията се очаква затихване, но не и елиминация на процесите.