Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвещание със здравния министър и Националния оперативен щаб.

Според здравните власти ситуацията се усложнява от британския вариант на коронавируса. „Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Кантарджиев.

По разпореждане на министър-председателя от днес проф. Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19.

Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите, припомни министър-председателят.

„Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във  времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, заяви председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, подчерта Бойко Борисов.

Ситуацията у нас

Заболеваемостта от коронавируса у нас продължава да расте. Според изчисления на bTV, базирани на данните от Единния информационен портал от днес, не осем, а 14 са областите с критична заболеваемост над 300 на 100 хиляди души.

Областите с над 500 заразени на 100 хиляди вече са шест.

Едва пет области са със заболеваемост под 200 на 100 хиляди.

„Там, където се налага, ще се премине към онлайн обучение и за малките, и за големите ученици“, заяви здравият министър.

Премиерът обяви, че местните щабове могат да решават дори за затваряне на ресторантите.

От организациите на заведенията, на фитнесите и на търговските центрове реагираха остро срещу евентуалните нови ограничения.

Ваксинирането продължава

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини. „Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози.  За ваксината на „Модерна“ – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на „Астра Зенека“, информира още Кирилов.