В момента наблюдаваме лека тенденция за ефект от мерките, каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Той уточни обаче, че все още е рано да се правят заключения и трябва да мине поне още една седмица, за да се каже какво ще се случи оттук нататък.

„Ако нещата продължават така и мерките дадат резултат, имаме визия кои да са първите неща, които да започнем да отваряме. Ще започнем от детските градини и яслите“, обясни Ангелов.

На въпрос за ограниченията, засягащи спорта и фитнесите, които вече изразиха недоволство, здравният министър обясни: „Още когато представяхме мерките, тогава ген. Мутафчийски ви каза, че ние не затваряме всичко в страната, а само местата, които считаме, че са най-рискови и може да има струпване на хора.“

„С не добро чувство забелязвам всичко, което се случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта“, каза Ангелов и добави, че е много трудно да се осъществи контрол навсякъде.

Той призова да се изпращат сигнали за нарушаване на мерките.

Министър Ангелов добави още, че по отношение на спорта властите са изключително толерантни.

„Направили сме го за три седмици, не говорим за месеци, не говорим за спирането на цялата държава. На зимните пързалки важи изискването за дистанция, за създаването на коридори за влизане и излизане“, допълни той.

„Ние не правим локдаун, а заедно всички го правим. Ако няма гражданско съзнание, няма да постигнем успех“, на мнение е здравният министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!