Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) остро се противопоставя на „насаждане на мнение и страх сред населението, че спортните, фитнес, танцувални зали, зали за бойни спортове, групови занимания, басейни и други са рискови места за широко разпространение на COVID-19“. Това се казва в декларация на организацията, изпратена до медиите.

БАЗФ посочва, че тезата, че фитнесите са развъдник на коронавируса е опровергана с научни изследвания, последното от които е на Шефилдския университет.

От БАЗФ са против "удължаване след 21 декември на срока на затваряне на спортните, фитнес, танцувални, зали за бойни спортове и групови занимания“, тъй като това е „отнемане на основното човешко право на всеки гражданин да се грижи за профилактика на здравето си чрез физическа активност в специално пригодени за това места, каквито са залите в сектора здраве и фитнес и каквито са препоръките на СЗО“.

"Секторът е от решаващо значение за възстановяване здравето на нацията след извънредното положение и недопускане претоварване на здравната система. С нашите възможности можем да вдигнем на крак най-важния ресурс – хората", се казва в декларацията.

Българска асоциация за здраве и фитнес настоява държавата да поеме икономическата и социална тежест, предизвикана в сектора заради административната забрана за упражняване на търговска дейност.

От асоциацията искат "покриване на 60% от декларираните приходи от оперативна дейност през съответните месеци на 2019 г. за периода на забрана за осъществяване на дейността през 2020 г.", както и разширяването на мерките по програмите "60/40" и "80/20" „за икономическите сектори, пряко цитирани в заповедите на МЗ за прекратяване на дейност, във връзка с епидемиологичната обстановка“.

Фитнесите и спортните зали искат и местните администрации да преизчислят такса „битови отпадъци“, „недължима пропорционално за времето на административна забрана за упражняване на дейността, с влязло в сила решение на МС или МЗ“.

  • 472 са новите случаи на коронавирус
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 532, двама са починали
  • Продължава да се повишава броят на заболелите от COVID-19 у нас
  • 549 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас
  • Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?
  • МЗ препоръчва втори бустер от ваксините срещу COVID-19
  • 320 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас за 310

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!