Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) остро се противопоставя на „насаждане на мнение и страх сред населението, че спортните, фитнес, танцувални зали, зали за бойни спортове, групови занимания, басейни и други са рискови места за широко разпространение на COVID-19“. Това се казва в декларация на организацията, изпратена до медиите.

БАЗФ посочва, че тезата, че фитнесите са развъдник на коронавируса е опровергана с научни изследвания, последното от които е на Шефилдския университет.

От БАЗФ са против "удължаване след 21 декември на срока на затваряне на спортните, фитнес, танцувални, зали за бойни спортове и групови занимания“, тъй като това е „отнемане на основното човешко право на всеки гражданин да се грижи за профилактика на здравето си чрез физическа активност в специално пригодени за това места, каквито са залите в сектора здраве и фитнес и каквито са препоръките на СЗО“.

"Секторът е от решаващо значение за възстановяване здравето на нацията след извънредното положение и недопускане претоварване на здравната система. С нашите възможности можем да вдигнем на крак най-важния ресурс – хората", се казва в декларацията.

Българска асоциация за здраве и фитнес настоява държавата да поеме икономическата и социална тежест, предизвикана в сектора заради административната забрана за упражняване на търговска дейност.

От асоциацията искат "покриване на 60% от декларираните приходи от оперативна дейност през съответните месеци на 2019 г. за периода на забрана за осъществяване на дейността през 2020 г.", както и разширяването на мерките по програмите "60/40" и "80/20" „за икономическите сектори, пряко цитирани в заповедите на МЗ за прекратяване на дейност, във връзка с епидемиологичната обстановка“.

Фитнесите и спортните зали искат и местните администрации да преизчислят такса „битови отпадъци“, „недължима пропорционално за времето на административна забрана за упражняване на дейността, с влязло в сила решение на МС или МЗ“.

  • Заведения на бунт срещу затварянето: Ще ескалира ли напрежението?
  • Лекар: Пациентите с онкологични заболявания трябва да се ваксинират
  • 566 са новите случаи на зараза с COVID-19
  • Кантарджиев: Новият вариант на COVID вече е у нас
  • Почти 27 000 работници от затворени бизнеси още чакат помощта от 24 лв. на ден за декември
  • Въпросителни за маските: Кои ни пазят ефективно - медицински, текстилни и на каква цена?
  • Франция изисква отрицателен PCR тест за всички граждани на ЕС, включително от България
  • За ползите от ваксината: Висши държавни служители на крак при учителите в с. Бояджик
  • Лекари от COVID отделение четат стихове за любов и надежда на пациентите си
  • Мутацията на вируса: Най-вероятно е у нас, скоро излизат резултатите от пробите