Детските градини ще отворят най-късно до 21 декември, а учениците ще се върнат в клас на 4 януари. Това каза в „Лице в лице“ министърът на образованието Красимир Вълчев, като от думите му стана ясно, че този сценарий е възможен, ако се сбъднат благоприятните прогнози за разпространението на вируса у нас.

„В последните седмици имаме много заразени учители, за съжаление имаме и смъртни случаи. Най-важното сега е да съхраним живота и здравето на учителите. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото и през юни, но живота на хората – не. В детските градини нямаме ефективна възможност за обучение в електронна среда, то не е и подходящо за градините“, коментира Вълчев.

Той обаче призна, че заради електронната среда на обучение неравенствата в когнитивните способности на учениците са се задълбочили. Дистанционното учене се отразява най-пагубно върху децата от началните класове и тези, чиито семейства са с нисък социален статус.

Наред с това мнозина родители се оплакват, че нямат електронни устройства и не могат да си позволят такива, а други са с по двама ученици у дома – в една смяна, и нямат допълнителни компютър или таблет. Излиза, че в тези случаи се нарушава правото на достъп до безплатно образование.

„106 хиляди устройства са поръчани. Една голяма част от тях се забавят заради процедурите и липсата на производство в световен мащаб. По целия свят в момента няма достатъчно устройства“, отговори просветният министър.

По думите едва 8 хиляди от поръчаните устройства са доставени заради проблема с наличността.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!