Появата на COVID-19 и достигането на вируса до Балканския полуостров предизвика масово изкупуване на санитарни материали и дезинфектанти у нас.

Въпреки че няма потвърден случай на заразен с коронавируса в България, маските и геловете за дезинфекция на ръце вече са изчерпани в аптеките и складовете.

В студиото на „Тази сутрин“ гостуваха пулмологът д-р София Ангелова и председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Двамата експерти дадоха ценни съвети, които да следваме, за да предпазим себе си и околните от вирусите.

Маската не би помогнала на здрав човек

Санитарната маска няма да ни помогне, ако сме здрави. Болният човек е този, който не трябва да сее зараза, смята д-р Ангелова.

За предпочитане е плътен шал, с който да покриете устата и носа

Експертът смята, че носенето на шал би предотвратило навлизането на вирус в дихателните пътища.

Тя подчерта, че е важно да не пипаме устата, носа и очите, защото заразата лесно прониква през лигавицата.

Личната хигиена е ключова

За Антон Вълев освен предпазната маска, изключително важно е поддържането на лична хигиена, например, миенето на ръцете. Според него всеки предмет, който сме докоснали, може да бъде заразен.

Какви гелове за ръце да купуваме?

Дезинфектантът е средство, което трябва да убие вирусите по ръцете ни и при следващо пипане на повърхност или здрависване – той губи ефекта си.

Фармацевтът обясни, че потребителите е важно да следят за етаноловите продукти, които са ефективни срещу вируси и да избягват хлорхексидиновите препарати, тъй като нямат действие срещу заразите.

При поява на симптоми

Лекарят съветва хората с типични симптоми на грип да останат у дома, да информират своите лични лекари и да започнат лечение. Тя призова пациентите да не пият антибиотици, тъй като не лекуват грип.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 184 564 34 081 371 380 2 754 609
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 184 564 34 081 371 380
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer