49-ото Народно събрание гласува кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС "Денков-Габриел". Двете водещи сили в парламента ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ успяха да стигнат до съгласие за кабинет с ротационен премиер – през първите 9 месеца ще е Николай Денков, а през следващите - Мария Габриел.

Въпреки това между двете формации не е подписвано споразумение.

Съставът на кабинета беше на два пъти редактиран, като последният е предимно с експертен характер.

В дневния ред на Народното събрание са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

Кабинет:

 • Министър-председател – Николай Денков, 
 • Вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел,
 • Министър на финанситеАсен Василев,
 • Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов,
 • Министър на отбраната - Тодор Тагарев,
 • Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов,
 • Министър на енергетиката – Румен Радев,
 • Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков,
 • Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев,
 • Министър икономиката – Богдан Богданов,
 • Министър на иновациите – Милена Стойчева,
 • Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова,
 • Министър на правосъдието – Атанас Славов,
 • Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков,
 • Министър на образованието и науката – проф. Галин Цоков,
 • Министър на туризма - Зарица Динкова,
 • Министър на транспорта - Георги Гвоздейков,
 • Министър на електронното управление - Александър Йоловски,
 • Министър на спортаДимитър Илиев,
 • Министър на културата – Кръстьо Кръстев.

Проследете с нас извънредното заседание на Народното събрание. Последната информация е най-горе.

06.06.2023 16:51:46

Карадайъ: Това е първа крачка към преодоляване на политическата криза

„Това е първа крачка към преодоляване на политическата криза. Българските граждани не искат да има шести поредни, ненужни избори, гражданите искат спешно да преодолеем политическата криза, за да се решават проблемите на хората, като според ДПС основният проблем, който очаква спешно решение е спиране на прогресивното обедняване“.

Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той заедно и Делян Пеевски бяха единствените от ДПС, които подкрепиха кабинета ''Денков-Габриел''.

06.06.2023 16:46:04

Бойко Борисов: Казах, че няма да ни повлияят никакви шантажи отвън и ще излъчим редовно правителство

„Казах, че няма да ни повлияят никакви шантажи отвън, записи, нищо и ще излъчим редовно правителство. От първия до последния ден сме говорили едно и също и го направихме днес“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС беше прието в Народното събрание.

Вижте целия му коментар във видеото и четете повече тук:

06.06.2023 15:52:52

Новоизбраният кабинет положи клетва

Новоизбраният състав на Министерския съвет положи клетва.

06.06.2023 15:43:47

Кабинетът е гласуван: Николай Денков е новият министър-председател

Народното събрание одобри кабинета „Денков-Габриел“, предложен с втория мандат на ПП-ДБ. Николай Денков е новият министър-председател.

06.06.2023 15:41:54

Структурата на Министерския съвет

Със 132 гласа „за“ бе приета структурата на Министерския съвет.

06.06.2023 15:39:17

Изборът за Николай Денков

Народното събрание гласува Николай Денков за премиер. Предложението му за министър-председател беше прието със 132 гласа „за“.

06.06.2023 15:39:15

Христо Иванов: Съединението на гласовете, което правим стъпва на трудни компромиси

„Съединението на гласовете, което правим стъпва на много и на трудни компромиси, а конструкцията на управлението, което ни предстои да изберем се отклонява от нормалната политическа практика. Всичко това е сигурен знак, че сме далеч от това да решим политическата криза“, заяви съпредседателят на „Демократична БългарияХристо Иванов от трибуната на парламента.

Според него кризата, която имаме да решаваме, е криза на самия обществен договор. "Днес на България и трябва правителство", категоричен е Иванов.

06.06.2023 15:31:38

Денков: Не коментирахте състава на МС, защото няма какво да кажете

„Вие не коментирахте състава на Министерски съвет, това не е случайно, защото няма какво да кажете“, каза акад. Николай Денков по преди гласуването на правителството.

„Българският народ е мъдър и разбира какво се случва и сам ще прецени защо се прави това правителство. Същият народ е казал, по делата ще ги познаете и по делата ги съдете“, каза той.

„Етикетите, които лепите, че някой е завършил американския колеж са комични, ние имаме и министри, които са завършили в Москва“, посочи Денков.

„Има много политически нападки. „Възраждане“ са на принципа - колко е по зле за България, толкова по-добре за нашето партийно ръководство:, каза Денков.

„Вашата цел е да взривете демократичния процеса на който сме свидетели в момента“, обърна се той към останалите парламентарни групи.

„Колко и да е трудно и каквато и политическа щета да носим, ще се опита да направим правителство. То ще е в полза на България. Подкрепете го и след това го съдете по делата му“, завърши Денков.

06.06.2023 15:20:18

Румен Христов: България е член на ЕС и НАТО има нужда от редовен кабинет

България, която днес е член на ЕС и НАТО, има нужда от редовно правителство, което да продължи да задълбочава интеграционните процеси, а станем член на еврозоната, на Шенген, да овладеем инфлацията и да запазим покупателната способност на България, и изобщо да станем една нормална държава“, заяви лидерът на СДС Румен Христов от трибуната на парламента.

Той подчерта, че днес 49-ия парламент трябва да вземе най-важното си решение, а именно създаване на мнозинство за създаване на редовно правителство.

06.06.2023 15:19:34

Костадин Костадинов: Това правителство няма да издържи дълго

„Ставаме свидетели на разпад на статуквото и опити то да бъде съхранено“, коментира председателят на „ВъзражданеКостадин Костадинов по време на дебатите за кабинета „Денков-Габриел“.

„Нашият народ не е господар на нашата страна. Той е в ситуация да е гостенин в собствената си родина. Хора, които трябва да бъдат арестувани на секундата след изслушването на шефовете на службите, сега се канят да управляват държавата“, каза Костадинов.

„В момента ние тук участваме в политически театър. Народното събрание изпълнява ролята на гумен печат. Решението на водещите две партии не е в тяхна полза. Те го знаят“, посочи председателят на „Възраждане“.

„Това правителство няма да издържи дълго. Въпреки всички заклинания, хората искат две неща – добри доходи и сигурност. Това правителство няма да им ги даде“, допълни Костадин Костадинов.

„Аз обвинявам тези хора, които са в залата тук и които ще извършат национално предателство, в държавна измяна и смятам, че тяхното място е в затвора, а не в министерските кресла“, заключи той.

06.06.2023 15:10:34

Димо Дренчев: Имаме поне 4 излишни министерства

„Структура с 19 министерства е твърде раздута. Имаме поне 4 излишни министерства – на спорта, туризма, иновацията и растежа и електронното управление. Особено министерството на иновациите и растежа, което беше създадено през декември 2021 г., за да бъде назначен за министър един международен гастрольор. То се дублира с поне още три министерства – на икономиката, образованието и електронното управление“.

Това каза депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев от трибуната на Народното събрание.

По думите му така се създава объркване и размиване на отговорностите в администрацията.

06.06.2023 14:51:10

Деян Николов от "Възраждане": Имаме коалиция от две партии, създадени пряко от ЦРУ

“Днес се извършва държавен преврат, зад който стои ЦРУ и американското посолство. Това е истината. Имаме коалиция, която е създадена от две партии, които са пряко създадени и финансирани от ЦРУ и управлявани от американското посолство.“

Това заяви от парламентарната трибуна Деян Николов от „Възраждане“.

06.06.2023 14:50:46

Любен Дилов-син: Най-лошият мир е по-добър от най-добрата война

„Всички оратори, които няколко пъти използваха думата ценности, нека ме оборят от максимата, че най-лошият мир е по-добър от най-добрата вина. България от две години е в контролиран хаос. Кой би спечелил от друг сценарий- хайде помислете“, коментира Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

„Някой има ли съмнение, че ГЕРБ няма да има същия, или по-добър резултат? Кой ще спечели от предсрочни избори? Най-малко гражданите и кметовете, които чакат бюджет. Ние направихме огромен експеримент, оставяйки българската политика в служебни правителства. То не е добре измислено от бащите основатели на Конституцията. Къде се перат българските политици – на избори. Борисов след близо 20 спечелени избори няма нужда да бъде пран от когото и да било“, подчерта Дилов.

„Този кабинет, който ще има изключително тежка задача, съществува, за да съществува и 49-ото НС. То има тежка задача. Аз не приемем за упрек разговорите с ДПС за конституционно мнозинство“, добави той.

„Борисов от 2 години няма имунитет. Затова ви моля да спрем да се нападаме. Ясно е по какви причини някой иска или не иска този кабинет. Аз не знам г-жа Нинова колко пъти си говори с изкуствения интелект, но съм сигурен, че след един разговор с естествения интелект на главния прокурор промени решението ѝ за първия мандат. Така се говори“, каза още депутатът от ГЕРБ-СДС.

06.06.2023 14:46:12

Корнелия Нинова: Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн

„Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн. Поне двама джентълмени от двете групи да си отрежат по една ръка. Направете го отвън да не цапате парламента. Докато сглобявахте този Франкенщайн не обелихте и дума за народа“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна преди да бъде гласуван кабинета „Денков-Габриел“.

„Историята познава компромиси, но това не политически компромис и не е за България. Това са  задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване“, заяви Нинова.

„Иван Гешев, бил повлиял на решението на БСП да влезе в правителство с ГЕРБ. Не познахте. БСП е единствената партията, в която прокуратурата е влизала в опит за вътрешнопартиен преврат“, каза тя в отговор на Любен Дилов, който заяви, че „след един разговор с естествения интелект на главния прокурор промени решението ѝ за първия мандат“.

„Такова нещо не се е случвало и няма да ви се случи, защото до сега Гешев ви пазеше и вие го употребявахте срещу политическите си опонент“, посочи Нинова.

„Нещо между вас се обърка и сега главния прокурор реши да проведе операция „чисти ръце. Мафията експлодира отвътре“, каза тя.

06.06.2023 14:25:16

Радостин Василев: Тъжен ден за България е, ще бъде избрано най-позорното правителство

„Днес е тъжен ден за България, защото най-вероятно ще бъде избрано най-позорното и жалко правителство, след това на Беров (Любен Беров - б.р.) през 1993 г., което ще изпира авторитети, което ще прикрива корупцията и което е в противовес с желанието на българските граждани“, каза от трибуната на парламентът депутатът Радостин Василев, който напусна ПП-ДБ.

Сега едно 15-годишно престъпно управление ще бъде изпрано от тези, които обединиха надеждата на българските граждани, че ще се борят с него, добави той.

06.06.2023 14:18:30

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Вече сте васали на Путин

„33 години моралът и ценностите в нашата държава са потъпкани. Това е нещото, което на днешната дата в тази зала се предлага за пореден път да бъде потъпкано. Хората, които допреди дни, говорейки и стъпквайки върху раменете на други свои опоненти, влезнаха в политиката, станаха министър-председатели или председатели на парламентарни групи, в момента плюят над всичко това“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“ от трибуната на Народното събрание.

Той нарече коалиция ПП-ДБ „васали на Путин“ и ги обвини в прокарване на руски интереси.

„Ще цитирам само едно заглавие Христо Иванов, 22.03.2021 г. - „Руските агенти, които угаждат на Путин у нас са Доган и Борисов“. Ивайло Мирчев, развявайки плакат и транспарант, на който пише „Борисов – васал на Путин“. Обаче същата тази партия и други политици от тяхната коалиция днес правят коалиция именно с този „васал на Путин“. В момента вече сте васали на Путин и прокарвате руските интереси“, допълни Ганев.

По думите му част от депутатите на ПП-ДБ са влезли в политиката на гърба на Бойко Борисов, а друга част – на гърба на Иван Гешев.

06.06.2023 14:18:04

Тошко Йорданов: Ще имаме и коалиция на лидерите без имунитет

„Ще гласувате правителство, съставено от партии, които лъжат напълно без срам“, каза председателят на групата на „Има такъв народТошко Йорданов.

„Ще имаме и коалиция на лидерите без имунитет. Уважаеми граждани, прави сте – пълно е с лъжци, страхливци и измамници. Техните партии са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ГЕРБ и ДПС“, добави той.

06.06.2023 14:13:18

Рашидов: Днес се налага да загърбим много неща и да проявим разум

„В новото правителство на България има хора, които бих подкрепил винаги, но и хора, които не бих подкрепил никога. Емоциите са едно, а разумът съвсем друго. Днес се налага да загърбим много неща и да проявим разум“  - това заяви Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

Той допълни, че ще гласуват за правителство, за да се успокоят страстите и за баланс в обществото.

06.06.2023 14:08:10

ИТН определи кабинета между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС като „коалиция на лъжата“

„Новоговор, но новоговорът на „промяната“. Това, което ни предлагат ПП-ДБ е коалиция на лъжата. Няма нужда да пускам записи, а ще цитираме заявените позиции“, коментира Гроздан Караджов от „Има такъв народ“.

Кирил Петков с липсата си на морал на 26 май каза – „Бойко Борисов е само маркетингов враг“. За какъв морал и коалиция говорим тук? Кандидат-премиерът Николай Деков отбелязва – „Борисов се изпира в този вариант“. Уважавам ви, но тези думи ги казвайте на хората“, коментира Караджов.

Според него ще има чистка в службите – законна или незаконна.

„На това ли му викате промяна? За мен това е подмяна. Все така порочен си остава моделът“, посочи представителят от „Има такъв народ“.

След изказването на Караджов бе забележка от председателя на Народното събрание Росен Желязков заради жест.

06.06.2023 14:07:21

Филип Станев: Българите ги очаква брутална кастрация на законността

„Българите ги очаква брутална кастрация на законността в държавата, тотална девалвация морала в политиката , позорена и фалшива лустрация по етажите на  властта“, каза Филип Станев от „Има такъв народ“ от парламентарната трибуна.

„Скоро всички вие, които излъгахте народа ще видите последната фаза на истината. Ще я видите по площадите и пред избирателните урни, урни, където ще бъде положен прахът на вашата политическа смърт“, посочи той.

„Преди години в Англия един българин попита Борисов: „Когато се погледнете в огледалото, виждате ли Делян Пеевски?“. Този българин сякаш е имал пророчески способности, но не е задал целият въпрос. Целият въпрос е: „Когато се погледнете в огледалото виждате ли там Деля Пеевски, Мустафа Карадайъ, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов?“ Отговорът е да, защото вие и тези хора сте едно и също - срам за българиста демокрация“, подчерта Филип Станев.

„34 години по-късно, след като демокрацията плахо дойде у нас, се видя, че демокрацията не можа да можа да дойде. Вместо нея се настаниха лъжата, лицемерието, задкулисието, далаверата и политичексата мърсотия. В новата управляваща коалиция това е събрано в едно. Едно нещо, което ние наричаме редовен кабинет, но истинското му име е лигата на джентълмени измамници. Вие не просто измамихте избирателите си, а всички български граждани“, заяви той.

06.06.2023 13:59:38

Деница Сачева: Интересите на хората изискват стабилно редовно правителство

„Интересите на хората и на държавата изискват работещ парламент и стабилно редовно правителство. Това е възможно само, ако се намери балансът на интереси на всички граждани, ако има споделена отговорност и ако се отчитат резултатите от избора, който хората вече пет пъти правят“, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева от трибуната на Народното събрание.

Тя подчерта, че политиката изисква действие тук и сега. 

 

06.06.2023 13:46:20

Николай Денков: Ангажираме се да внесем спешно бюджет с до 3% дефицит

„Ангажираме се да внесем спешно в НС редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без вдигания на данъците. България трябва да изпълни и задълженията си по Управленската програма и да реализираме международните приоритети за влизане в Шенген и Еврозоната“.

Това заяви от парламентарната трибуна академик Николай Денков – кандидат-премиерът в проектокабинета на ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС.

06.06.2023 13:41:46

Възраждане“ няма да подкрепи Николай Денков за премиер

„Ние познаваме лицето, което ни предлагат като министър-председател. Съдим по него за неговата работа в МОН, което се превърна в печатница за дипломи. Това е първият проблем, липса на професионализъм“, посочи Николай Дренчев от „Възраждане“.

Според него не са отстоявани националните интереси в Министерството на образованието, докато Денков е бил министър. „Възраждане“ няма да подкрепи тази кандидатура“, подчерта Дренчев.

По време на речта на Дренчев няколко депутати напуснаха пленарната зала – Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС.

От другата страна залата напуснаха Явор Божанков, Антоанета Цонева, Владислав Панев и Даниел Лорер от ПП-ДБ.

06.06.2023 13:35:07

Петков: Това, че Денков и Габриел ще водят правителството ми дава надежда

Това, че акад. Денков ще води правителството на България в първите девет месеца, а Мария Габриел във вторите девет месеца ми дава надежда. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Днес акад. Николай Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно, когато най-талантливите заработят заедно, за да изведат България напред“, каза още той.

06.06.2023 13:10:20

Атанас Атанасов: Ние сме държавата на изтеклите мандати, трябва ни стабилност

„Надявам се да се установи стабилност в политическата система в България, защото ние сме държавата на изтеклите мандати. Нуждаем се от политическа стабилност и се радвам, че днес ще имаме редовно правителство. Имаме фиксирана управленска програма – ако тя се спазва, всичко ще бъде наред“, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ.

„Битките на прокуратурата трябва да приключат със с освобождаването на последния етаж на Съдебната палата“, посочи още той.

06.06.2023 13:04:38

Асен Василев: Ако бъде гласуван кабинет днес, още утре ще изтеглим вариант за бюджет

„Ако правителството бъде гласувано днес, още утре ще започнем работа с министерствата, ще изтеглим текущия вариант на бюджет и се надявам в рамките на десетина дни-две седмици да имаме вариант на бюджет, който да е с 3% дефицит."

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в отговор на въпрос колко време ще му бъде необходимо за подготовката на нов бюджет.

06.06.2023 13:00:40

Радев за кабинета "Денков-Габриел": Тази коалиция обезсмисли изборите

„Надявам се правителството да не предава националните интереси така, както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели. Тази коалиция обезсмисли изборите“, каза държавният глава Румен Радев на влизане в парламента.

„ПП вдъхновяваха своите избиратели, че ГЕРБ е мафия. Днес те споделят властта с ГЕРБ. ДБ поведоха избирателите си на кръстоносен поход срещу олигархията. Днес просят благословия. Всички те спечелиха за сметка на измамени избиратели и демокрацията. Политиката не е само интереси и математика за мнозинство“, добави той.

„Гласуването ще покаже дали народните представители от тези партии са с ампутирано достойнство и са приели да бъдат редови гласуващи“, каза още президентът Радев.

06.06.2023 13:00:16

Мария Габриел: България има нужда от редовно правителство с ясна евроатлантическа ориентация

Най-важното е правителството да се гласува. България има нужда от редовно правителство с ясна евроатлантическа ориентация. Това каза преди гласуване на кабинета Мария Габриел от ГЕРБ-СДС.

„Пред очите на всеки един от вас показахме с акад. Денков, че с диалог, с разум, с търпение и силни аргументи можем да постигаме резултати“, каза тя.

06.06.2023 12:55:19

Любомир Стефанов: „Днешното искане на имунитет е пореден бутафорен жест на прокуратурата“

„Напълно е възможно да има политически полемики, особено от партиите, които са заявили критична позиция към правителството, което предстои да бъде избрано. Не очаквам изненади“, заяви докторът по конституционно право Борислав Цеков.

 

Политологът Любомир Стефанов заяви, че днешното искане на имунитета на Кирил Петков е поредният бутафорен жест на прокуратурата по изтекли производства.

„Над 2 млн. българи живеят в чужбина. Някои от тях, за да живеят по-удобно са приели и други гражданства. Защо трябва да се лишаваме от капацитета на тези хора в различни позиции“, добави финансистът Левон Хампарцумян.

06.06.2023 12:54:10

Служебният премиер с послание към следващото правителство

„Ние осигурихме обстановка на спокойствие и предвидимост. Гарантирахме на гражданите и бизнеса една спокойна среда. Надявам се да има приемственост, а редовното правителство да продължи“, коментира служебният министър-председателят Гълъб Донев на влизане в Народното събрание.

„Най-важно за България е да има работещо редовно правителство с парламентарна подкрепа. Приоритетите то само ще си определи, но трябва да решава най-наболелите проблеми на гражданите. Заварихме държавата в пауза, но сега тя функционира нормално. Пенсионерите са спокойни, уязвимите групи получават по-висока подкрепа“, добави той.

Според него няма забавяния по европейски програми, както и проектите от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Бюджетът е същият от 2022 година. Това, което ние предложихме като бюджет с 3% и необходими промени, не беше приет от политическите сили“, каза Донев.

Гълъб Донев уточни, че все още не е решил с какво ще се занимава след премиерския пост, но първо ще си вземе почивка.

06.06.2023 12:52:52

Атанас Пеканов: Оставяме добро наследство на следващия кабинет

Оставяме добро наследство на следващия кабинет. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов пре bTV.

По думите му по плана за възстановяване са подготвени всички закони за върховенството на закона. „Видяхме първите стъпки за механизма на главния прокурор, но има още осем стъпки, които трябва да бъдат гласувани“, посочи той. Пеканов заяви, че  8 от 10 оперативни програми вече са стартирали. „Програмата за санира трябва да се случи по възможно най-добрия начин“, категоричен бе той.

„Доволен съм, че в рамките на служебния кабинет получихме първото плащане по ПВУ. За да получим следващите сраства най-належащо е да се гласуват законите, които ние възнесоха в НС, които бяха предложени от правосъдния министър Крум Зарков. В същото време, този който ще отговаря за ПВУ трябва да продължи подготовката за новото финансиране. Ние оставяме шест проекта, които да се използват“, каза Пеканов.

„ЕК прие нашата позиция, че през изминалата година е нямало как намалим въглените централи“, посочи той.

Пеканов бе категоричен, че новия кабинет трябва да продължи процесите по евроинтеграция и Шенген. По думите му редовният кабинет трябва да се съсредоточи върху еврозоната. „Това ще помогне да сме по-силна държава, да сме по-досотйни представители на европейската сцена“, заяви той.

06.06.2023 12:43:08

Тошко Йорданов: Позорно и отвратително правителство, няма да го подкрепим

„Това е най-позорното правителство след 1989 г. Няма да го подкрепим. Това е отвратително правителство. Отвратително правителство е по-лошо от това да няма. Толкова неморално и алчно“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ преди влизането си в парламента.

06.06.2023 12:34:17

Протест пред Народното събрание

Протест се провежда пред Народното събрание преди гласуването на кабинета „Денков-Габриел“.

Той е организиран от партия „Възраждане“. Протестът протича спокойно. На него има и знамена на партия „Има такъв народ“.

06.06.2023 12:29:41

Нагласите на партиите преди гласуването

В кулоарите на Народното събрание обстановката е напрегната заради предстоящото гласуване, а и заради поискания от прокуратурата имунитет на Кирил Петков.

ДПС запази мълчание как ще гласува за проектокабинета с втория мандат. БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ ще натиснат бутона "против".

Подкрепа ще има от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те имат общо 132 народни представители.

06.06.2023 12:27:49

Държавата ще бъде в ръцете на двама премиери - Николай Денков и Мария Габриел

За първи път в историята ни държавата ще бъде в ръцете на двама премиери – Николай Денков и Мария Габриел.

Денков и Габриел ще са на ротация през 9 месеца. Първи министър-председател ще бъде Николай Денков - академик от БАН, автор на повече от 100 научни публикации, сега кандидат за министър-председател.

Мария Габриел поема премиерското място след него. Тя е завършила Институт по политически науки във Франция. Габриел има богат опит в европейските структури, а до преди седмици беше еврокомисар за иновациите.

В първите 9 месеца сега тя ще е вицепремиер и външен министър.