„Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори и да сложим край на политическото безвремие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат редовно правителство и действащ парламент, работещ в полза на природата и бизнеса“. Това заяви от парламентарната трибуна академик Николай Денков – кандидат-премиерът в проектокабинета на ПП-ДБГЕРБ-СДС.

„Ангажираме се да внесем спешно в НС редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без вдигания на данъците. България трябва да изпълни и задълженията си по Управленската програма и да реализираме международните приоритети за влизане в Шенген и Еврозоната“, заяви той.

"Най-спешно е приемането на безкрайно закъснелия бюджет. Без адекватен бюджет следващите месеци могат да бъдат изключително тежки. Трябва да се подготви и бюджета за 2024 г., чакат ни важни закони за борбата с корупцията, промени в Наказателния кодекс, промени по Плана за възстановяване и устойчивост, както и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система.

За нас това е кауза, и за да я превърнем в реалност, разчитаме на широка парламентарна и обществена подкрепа", заяви Денков.

"Тежката политическа ситуация в страната роди идеи, неизползвани досега в България. Но реализирани в други държави.

Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца, надяваме се и 4 г., ГЕРБ и ПП се договориха кабинетът, който предлагаме днес, да бъде ръководен от премиер и един вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца. В първия период управлението е поверено на мен като кандидат, а във вторите 9 - отговорността ще поеме Мария Габриел, добави Денков", посочи още той.