Една сърдечна и две бъбречни трансплантации бяха извършени в началото на година (2 януари) след донорска ситуация в последния ден на 2023 г., съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след 22-ата донорска ситуация за миналата година. Тя беше реализирана от екип на УМБАЛ „Св. Анна“ в София.

Вечерта на 31 декември 2023 г. близките на изпаднала в мозъчна смърт 35-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат живот на други напълно непознати хора.

Благодарение на хуманното им решение късно вчера медицински екип на УМБАЛ „Св. Екатерина“ трансплантира сърце на 37-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Лозенец“ трансплантираха бъбреци на две жени – на 68 и на 56 години. Реципиентите са в стабилно състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения.

Другите органи не са били подходящи за трансплантация, уточняват от ИА „Медицински надзор“.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи.

Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ангажирани с процеса по донорството и трансплантациите.