За днес има 21 потвърдени случая на заразени с COVID-19 българи. Така общият брой на заразените става 163, в тях влизат трима починали и трима оздравели(изписани от болници, но под карантина за 30 дни). Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

Новите случаи в София са 18, а общият им брой става 103. В Бургас новите случаи са два, те са контактни на първите четири. В Пазарджишка област също има един заразен.

Столичната болница "Токуда" е под карантина от днес, обясниха от щаба. В белодробното отделение е настанен пациент с положителна проба за коронавиус. Той е млад мъж на около 30 години с двустранна пневмония. Лечебното заведение се затваря за 24 ч. за спешна дезинфекция.

Ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че средната възраст на починалите у нас е 75 години, но това не означава, че младите са в безопасност. Той даде пример с 25-годишен мъж, който е с тежка двустранна пневмония, без съпътстващи заболявания. 

„В България има осем пациенти между 20 г. и 50 г. със сериозна симптоматика, никой никога не е твърдял, че по-младите не се разболяват. Цари безгрижие, Витоша е пълна, цял ден валят сигнали на граждани, че мерките не се спазват. Това е пълно безобразие, само вчера в Италия загинаха над 600 души“, каза още ген. Мутафчийски.

Пикът у нас се очаква в края на април или началото на май, заявиха от щаба и уточниха, че се взимат всички мерки да се намали броят на заразените.

„Една лаборатория, частна, вместо, чрез щаба, защото имаме изградена информационна система, която я подаваме, и с РЗИ, и с полицията, и с всичките служби, които се занимават, те се обаждат на пациентите си, казват, че са положителни, казват им да отиват в болница и в момента „Пирогов” и ВМА са залети с пациенти в истерия, които нямат симптоматика, но искат неистово да влязат в болница. Пациенти, които са положителни, те остават вкъщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни.

Минималната симптоматика - тоест, едно гърло да го боли, температура, кашлица, не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница.

Когато се появи задух – това вече е от тревожните симптоми, и то сериозен задух, тогава трябва чрез личния лекар да се обадят и с линейка да ги извозят в болницата. Бърза помощ знае в коя болница колко легла има.

Тук е едно непрекъснато движение от пациенти, създаден е умишлен хаос и ние не можем да го управляваме по никакъв начин. Това е от днешния ден една изключително неприятна тенденция, която се заражда", каза ръководителят на щаба.

Няма медикамент, който да е утвърден за лечение на коронавирус, посочи ген. Мутафчийски и допълни, че хининовите препарати не са панацея, просото се препоръчват, заедно с антибиотик. Той беше категоричен, че тези медикаменти не могат да се ползват за превенция.

Във връзка с имунизационния календар при бебетата, проф.  Мутафчийски отговори: "Ако се продължи дълго време ситуацията на карнтина, сме изговаряли с г-н министъра да се изработи механизъм, по който бебетата безопасно да си получат имунизацията, както и за женските консултации ставаше въпрос".

  • 1024 нови случая на COVID-19 у нас
  • МЗ обсъжда съкращаване на COVID карантината в България
  • Заболеваемостта от COVID-19: Още две области се връщат в жълтата зона
  • 1274 нови случая на COVID-19 у нас
  • Няма области с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни
  • 1429 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Общата заболеваемост от COVID-19 у нас продължава да спада
  • Над 2300 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: Над 400 новозаразени за последното денонощие
  • 663 са новите случаи на COVID-19