Над 7000 души на територията на България са поставени под карантина заради COVID-19, разкри вътрешният министър Младен Маринов. По неговата информация вече са заведени над 60 досъдебни производства срещу нарушители на наложената им изолация.

Вътрешният  министър провери как се спазват въведените от този петък допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса, които включват ограничения на придвижването между областните градове само по неотложен трудов ангажимент, преглед в болница и прибиране на постоянен адрес. 

За да улесни влизането на хората в областните градове, МВР създаде декларация, която може да се представи на полицаите на КПП-тата.

„Хората, които живеят на друг адрес, различен от личната карта, да не ходят да си сменят регистрацията, за да могат да минат през КПП-то. Достатъчно е да попълнят адреса си в новата декларация, която пуснахме днес", допълни Маринов.

Полицейските служители на КПП-тата ще имат празни бланки с декларацията за попълване от преминаващите, съобщи вътрешнията министър и напомни, че се носи наказателна отговорност за попълване на  невярна информация. Той разчита на съвестта и отговорността на всеки гражданин декларацията да се попълват коректно, защото тези мерки са в името на опазването на живота на хората и най-вече на възрастните.В декларацията освен неотложен работен ангажимент, здравословни причини и прибиране по адрес, има и графа „други причини".

„Мерките ще стават все по-сериозни, ако не се спазват", заяви Младен Маринов.

Снимка: btvnovinite.bg

Вътрешният министър все още няма потвърждение на информацията за хора, които се опитват да преминат през КПП-тата с фалшиви служебни бележки, но съобщи, че е регистриран случай за опит за продажба на фалшиви стоки, като става въпрос за фалшив дезинфектант.

„Не е време да се лъжем кой къде работи", категоричен е Младен Маринов.

По неговите думи, при проверката му на парковете в София тази събота не е имало регистрирани случаи на нарушители на новите правила и мерки, които забраняват събирането в градинки.

Снимка: Пресцентър на МВР

Не можем да се отнасяме към възрастните граждани като към престъпници, средствата са убеждение и разговор с нарушителите, заяви вътрешният министър.

„Не бъдете агресивни към полицаите на пропускателните пунктове", призова Младен Маринов, който каза, че в момента са прекратени всички почивки на служителите на МВР, а има и служители на органите на реда, които са под карантина, защото са били в близост със заразени пациенти или са се върнали от рискови страни.

Снимка: Пресцентър на МВР

Що се отнася до въпроса има ли МВР капацитет да се справи с настоящата ситуация, Маринов каза, че „няма място за отстъпление", но спазването на мерките е въпрос на участие на цялото общество и консенсус.

Снимка: Пресцентър на МВР

Над столичния квартал „Факултета“ от тази събота дрон ще отправя предупреждения за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.  Съоръжението беше пуснато в присъствието на вътрешния министър Младен Маринов. Той заяви, че разпространяваната във „Фейсбук" информация, че в столицата ще се извършва дезинфекция от вертолети, е фалшива.

  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции
  • 624 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!