С мащабна възстановка беше отбелязана 146-ата годишнина от битките за Освобождението на София. Историята днес оживя в Северния парк в столицата.

Годината е 1878-а, когато ген. Гурко и западният отряд на руската армия влизат в бъдещата българска столица. Войските на Осман Нури паша се изтеглят в направлението Перник-Радомир.

Така започват дните на свободна София – събитията пресъздадоха сдруженията „Единение“ и „Обединени Балкани“.

„Да имаш инициативата, да имаш желанието, всичко друго се постига. Мисля че това, което човек оставя след себе си, е нещо забележимо и нещо недостижимо“, отбелязва Андрей Маринков от сдружение „Обединени Балкани“.

Стотици жители на квартала се събраха, за да наблюдават възстановките отблизо. Някои от посетителите идват всяка година.

Нека да видят и нашите деца, нашите внуци, да разберат какво е било. И съм сигурен, че един ден ще пресъздадат тия неща и ще се молят за България“, обяснява Велчо Велчев. 

Във възстановките се включиха 60 участници от двете сдружения за българска история. На финала на събитието се включи и публиката, която символично тръгна по стъпките на свободата.