Темата накратко:

  • По традиция най-тържественото честване е на връх Шипка;
  • Премиерът Кирил Петков отиде на връх Шипка по случай националния ни празник;
  • Основните празненства са в столицата, чествания има във всички градове в страната;
  • В 11 ч. се състоя церемония по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в София;
  • В 12 ч. бе извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред парадния вход на президентството;
  • Кулминацията на честванията е от 18:30 часа на площад „Народно събрание“ с тържествената заря-проверка.

Проследете с нас честванията по случай 3 март! Последната информация е най-горе:

14:40 В цветовете на българския трибагреник ще бъде отново осветен най-големият мост в столицата на Черна гора.

13:55 Седем бели гълъби полетяха от площад „Македония” в Благоевград като послание за мир, разбирателство и взаимопомощ в целия свят. С празнична програма Благоевград чества 3 март.

13:30 Кмет, свещеник и мюфтия пиха традиционното "Кафе на толерантността" в Кърджали.

Снимка: Facebook

"Отправихме послание за мир и разбирателство между хората, независимо от тяхната религия и народност.
Днешният ден е свързан с много въпроси, чийто отговор търсим в миналото. Търсейки отговорите на тези въпроси в миналото, ние като че ли забравяме най-важното, а това е да бъдем заедно, да бъдем единни, да бъдем толерантни", написа в социалните мрежи кметът Хасан Азис.

12:30 За поредна година българско знаме беше спуснато над Гара Бов по случай 3 март. Дължината на знамето е 80 м, ширината – 5 м, а за ушиването му се използва един декар плат.

12:10 Премиерът Петков призова за единство на Шипка. Искащите оставката му отговориха със снежни топки.

11:52 Десетки граждани се събраха пред президентството, за да проследят почетната смяна на караула.

Един малък, но симпатичен детайл от масово посетеното събитие:

11:30 Кирил Петков, министри и председателят на парламента пристигнаха на Шипка и бяха мощно освиркани от русофили и активисти на "Възраждане":

11:00 Точно в 11 ч. започна тържествената церемония пред Паметника на Незнайния воин в София по случай 3 март:

9:50 Държавни глави и лидери от цял свят поздравиха българите по случай 3 март. Сред тях - Джо Байдън, Владимир Путин, Франк-Валтер Щайнмайер и кралица Елизабет Втора. Вижте какво пишат те:

9:20 „Ще се молим за мир по целия свят“. Това каза старозагорският митрополит Киприан преди началото на молебен в храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка.

9:30 „Войната преследва имперски интереси, които може да са отблъскващи, но обикновеният войник е проливал кръвта си за свободата на братски славянски народ. Питам се, как ли биха се чувствали тези жертви, ако могат да видят какво се случва в Европа днес? Мисля, че биха се обърнали в гроба, когато видят агресията на Путин срещу Украйна“, коментира в "Тази сутрин" писателката Здравка Евтимова.

9:05 Как ще протече честването в София:

9:00 Каква е обстановката на връх Шипка към 9 ч.:

8:45 Премиерът Кирил Петков поздрави българския народ по случай 3 март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

8:30 Наследникът на опълченец Кънчо Михов пожела на всички българи да остават такива, където и да са. Той призова да няма война и да направим всичко, което е по силите, за да я спрем.

8:20 По случай 3 март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен  изпрати в съобщение „своите най-добри благопожелания“ по повод националния ни празник.

7:40 Дължим най-малкото уважение към паметта на българското Освобождение, каза в "Тази сутрин" Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей "Шипка – Бузлуджа". Според него споровете трябва ли да празнуваме национален празник на 3 март, или не са излишни.

7:15 Най-голямата интернет търсачка - "Гугъл", поздрави света с българското национално знаме, изписвайки своя традиционен логотип на главната си страница с трикольора.

6:30 Основните празненства по случай 3 март ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. Вижте атмосферата на Шипка в галерията ни:

6:15 Виелици и сняг посрещат всички, които идват на Паметника на свободата на Шипка. Хората щурмуваха стълбите още преди да бъдат почистени. Проходът и от Габрово и от Казанлък е затворен за движение до 18 ч.

България отбелязва националния си празник – 3 март. Днес се навършват 144 години от Освобождението на страната. Сега обаче думи като "свобода" и мир звучат различно на фона на войната в Украйна. У нас по традиция най-тържественото честване е на връх Шипка.