София също отбеляза 144-ата годишнина от Освобождението на България. Граждани и гости на столицата наблюдаваха тържествените церемонии.

Пред паметника на Незнайния воин тържествено беше издигнато националното знаме под съпровода на химна и 20 топовни изстрела. В церемонията участваха президентът и вицепрезидентът, както и кметът на столицата, министърът на отбраната и висши военни. 

Държавният глава прие почетния строй на Националната гвардейска част и поднесе венец пред паметника на загиналите за България - символ на единството на нацията.

Българската армия ще бъде винаги гарант на териториалната цялост и суверенитета на България. В трудни времена живеем, но е много важно да бъдем единни. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков в поздравителната си реч.

На церемонията, на която по протокол присъстват чуждите дипломати акредитирани у нас, руският посланик Елеонора Митрофанова отсъстваше.

Националният празник беше отбелязан и с тържествена смяна на почетния караул пред администрацията на президента, а вечерта от 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ в столицата ще се проведе тържествената заря-проверка.

Церемонията завърши с тържествен марш на представителните роти на Националната гвардейска част, които преминаха със знамената-светини. В тържествения ритуал участва Гвардейският представителен духов оркестър.

Военнослужещи от Българската армия днес участваха в честванията по повод 144-ата годишнина от Освобождението на България в цялата страна. Те отдадоха воински почести на героите, загинали за свободата на Родината.