Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е едно от най-значимите събития в историята ни. Отбелязваме празника за 136-и път в нашата история. 

През 1885 г. българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.

Честванията започнаха още снощи в цялата страна. Събитията започнаха още рано сутринта. Пловдивският духов оркестър даде начало на празника.

Пред паметника на Захари Стоянов положиха венци и цветя, а в в храма "Света Богородица" беше отслужен тържествен молебен. Отново там - в двора на храма, беше открит и паметника на Гаврил Кръстевич.

„Захари Стоянов ни е оставил една от най-важните книги за българското самосъзнание - "Записките по българските въстания", а Гаврил Кръстевич ни е оставил българската екзархия. Да го кажа още по-ясно - той е начертал границите на България и заминавайки си от Пловдив, е оставил съединена България, на която Захари Стоянов става председател на Народното събрание“, каза митрополит Николай Пловдивски.

Военен е единствената жертва на Съединението - това всенародно дело, в което българската войска отказва да участва. За съдбата на кап. Райчо Николов, който всъщност има званието майор, разказваме сега.

Николов е в учебниците по история като героя от Кримската война, преплувал Дунава с помощта на две кратунки, за да предупреди руското командване за нападението на турците.

“Той се е страхувал, 14-годишното момче, че няма да може да преплува реката и затова той ги взима, т.е. като съвременен пояс, да го приемем”, обясни историкът Веселина Антонова.

Император Николай І награждава Николов с дворянско звание и му дава възможност да учи в Русия.

Военната му кариера в руската армия е възходяща. Райчо Николов няколко пъти ръководи български доброволци. Награден е с орден "Св. Ана" заради проявена храброст при боевете при Шипка.

„Неговото име е много известно и той е много уважаван човек и когато е командирован през 1879 г. в Пловдив, той продължава дейността си не като един офицер, който трябва да защитава решенията на Берлинския договор, а като българин, който застава от другата страна“, казва Антонова.

Райчо Николов е член на тайният революционен комитет с председател Захари Стоянов и вече има звание майор и прави всичко възможно ръководството на войската да остане в ръцете на съзаклятниците.

В деня на великото дело, докато отивал да съобщи по телеграфа новината, е прострелян смъртоносно от началника на Пловдивската пощенска станция. На погребението на майор Райчо Николов се стичат повече от 50 000 души от цяла България, за да засвидетелстват почитта си към героя.

Тази вечер в 19 часа на площад "Централен" - комитет "Родолюбие" ще направи възстановка на събитията от преди 136 години, а в 20:30 часа на площад "Съединение" ще бъде кулминацията - тържествената заря-проверка. Очакват се и официални представители на държавните институции.