Кап. Райчо Николов е единствената жертва на Съединението - това всенародно дело, в което българската войска отказва да участва.  

Райчо Николов влиза в учебниците по история и като героя от Кримската война, преплувал Дунава с помощта на две кратунки, за да предупреди руското командване за нападението на турците.

„Той се е страхувал, 14-годишното момче, че няма да може да преплува реката и затова взима кратунките, т.е. като съвременен пояс, да го приемем“, разказва историкът Веселина Антонова.

Император Николай І награждава Николов с дворянско звание и му дава възможност да учи в Русия. 

Снимка: btvnovinite.bg

„И тогава императорът връчва на момчето, което е родено в колибите над Велико Търново, дворянско звание, за да продължи своето образование в Санкт Петербург“, отбелязва още историкът. 

Военната му кариера в руската армия е възходяща, Райчо Николов няколко пъти ръководи български доброволци. Награден е с орден „Св. Ана“ заради проявена храброст при боевете при Шипка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Неговото име е много известно и той е много уважаван човек. Когато е командирован през 1879 г. в Пловдив, той продължава дейността си не като един офицер, който трябва да защитава решенията на Берлинския договор, а като българин, който застава от другата страна“, посочва Веселина Антонова.

Райчо Николов е член на тайния революционен комитет с председател Захари Стоянов и вече има звание майор и прави всичко възможно ръководството на войската да остане в ръцете на съзаклятниците.

Снимка: btvnovinite.bg

В деня на великото дело, докато отивал да съобщи по телеграфа новината, е прострелян смъртоносно от началника на Пловдивската пощенска станция.

„Тогава обаче началникът на пощата е един непочтен човек, който е злоупотребил със средства, както пише Симеон Радев в „Строители на съвременна България“. Той се е уплашил, че ще бъде разкрит и просто стреля“, казва историкът Веселина Антонова. 

На погребението на майор Райчо Николов се стичат повече от 50 000 души от цяла България, за да засвидетелстват почитта си към героя.