125 души от 5 области са били в контакт със заразения абитуриент от частната гимназия във Велико Търново. Установяването на коктантните лица на момчето е продължило цяла нощ.

Майка му, която пожела анонимност, отрече да е имал симптоми на бала в събота: „Започнаха в понеделник рано сутринта, след като ми се оплака, че не е успял да спи добре. Предният ден след бала си беше умърлушен и аз го отдадох на това, че са празнували цяла нощ“, обясни тя.

Момчето е в болница в Русе по настояване на родителите. Състоянието му е добро. „Започнало е всичко с главоболие, след което се е появила суха дразнеща кашлица и температура“, коментира д-р Дора Маринова.

Бал по същото време във Велико Търново прави и випуск на друго училище. Абитуриентите от двете училища са празнували в едно заведение. Персоналът вече е карантиниран, а мястото е затворено за 48 часа. Ще бъде направена двойна дезинфекция.

Под карантина са 37 души, имали близък контакт с момчето. Сред тях са и 7 абитуриенти – близки на момчето. 11 са преподаватели, а останалите – персонал на заведенията, които са посещавали.

До края на седмицата ще бъдат изследвани всички карантинирани
Родители не изключват да има и други болни. Далечни допирни точки със заразения са имали други 88 души.