Пет нови случая на коронавирус у нас. С това общо заразените са 112 души. От обработените 56 проби са излезли новите случаи.

Във Варна има четирима заразени, в Смолян – трима, в Перник – двама, в Пловдив – двама, в Габрово – двама, в Плевен – четири, в Ловеч – един, в Благоевград – двама, в Бургас – двама и в Лом – един.

Това съобщи на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

В софийските болници във ВМА има 14 души с коронавирус, в Александровска болница – двама, в "Софиямед" - един, а в „Пирогов“ – четирима.

В „Пирогов“ е доказан пациент, който е приет от болница „Токуда“ в тежко състояние, интубиран е. Другите трима са в по-леко състояние.

Средно за около 21 дни вирусът се изчиства от организма. Има описани и случаи това да се случва до 37 дни, допълни председателят на оперативния щаб. Все още се чакат резултатите дали има напълно излекуван пациент от COVID-19 у нас.

Венцислав Мутафчийски потвърди, че единият от двамата заразени в Пловдив е лекар. От шест дни той не е на работа, установени са контактите му.

Очаква се доставка на лекарство, за което се твърди, че влияе положително на болни от коронавирус.

„От онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент, който вие казахте „доказан“, но аз не бих използвал този термин. Това е лекарство, което се използва в група с още 8-9 лекарства с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства от световната здравна организация“, обясни Мутафчийски.

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват. Предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа. Ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците. Относно лекарят от Велико Търново, заразен по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

„Приемаме исканията на Столичната лекарска колегия на БЛС да се въведете забрана за напускане на домовете в София, както и да бъдат затворени границите на града като подкрепа за упражнените твърди мерки. Щабът преценява, че към този момент са достатъчно твърди мерките в София. Имаме готовност и за по-твърди“, коментира Мутафчийски.

„Мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелства. Когато започнат да излизат случаи, които са в пъти повече от обявените досега бройки, това е абсолютно наложителна мярка. Тенденцията в Банско е ясна, имаме доказани случаи, включително и в чужбина. Така че там има пълно основание да се направи това. В София - за нейните размери и популация, бройките не са особено много“, обясни Венцислав Мутафчийски.

Към тази сутрин 245 000 са вече заразените в света. В Гърция броят доближава 500 души, в Северна Македония – 50, Сърбия – 103, Хърватия – 110. В Турция са заразени 359 души, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 645 234 283 3 663
Света 13 448 531 217 948 580 349 7 841 591
Заразени* Нови Починали
България 7 645 234 283
Света 13 448 531 217 948 580 349
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer