Коронавирусът вече е в 9 български области с общо 107 болни и три жертви. Това стана ясно от думите на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в специалното студио на bTV.

"За тази вечер Пловдив е новата област - и двамата пациенти са известни. Единият е в инфекциозното отделение, другият - под домашна карантина", обясни той.

По думите му към момента рязък скок на болните няма, но през следващата седмица вероятно болните ще станат няколкостотин и това вероятно ще е пикът на заразата. "Рязък скок е това, което, например, наблюдаваме в Германия, където започнат да се появяват по 3-400 на ден, когато започнат да се удвояват на ден. Тук все още не може да се говори за такова нещо", подчерта ген. Мутафчийски.

Вече не можем да си позволим да разчитаме само на 4 лечебни заведения в София, ситуацията ще ни принуди да включим и други лечебни заведения - и то в много голям мащаб, категоричен беше той. Генералът допълни, че частните болници първи са изявили желание да участват в овладяването на кризата и вече са въвлечени в процеса.

В София има 12 000 легла, които в много скорошен порядък (48-72 часа) могат да станат двойно повече, обяви ген. Мутафчийски. Той коментира, че като цяло в страната са много неравномерно разпределени болничните легла, но не бива да се стига до местене на болни. Може, обаче, да бъдат изпращани лекари и медицински сестри.

Според него подготовката за вируса у нас е имала резултат и чрез държавния резерв, производството и доставките у нас за лекарите са били обезпечени немалки количества защитно оборудване - поне с оглед огромното търсене в глобален мащаб.

Той посочи, че е имал възможност да изпробва новите бързи тестове и резултатите са били разочароващи: "Оказа се, че този тест, с който ние разполагахме, за 10 сигурно болни с коронавирус, 6 са отрицателни и 4 са положителни (...) Тези 6 човека, които ще получат фалшиво отрицателен резултат, ще се успокоят и ще заразят десетки и стотици хора".

Той отбеляза, че хората са реагирали правилно на неговия призив за социално дистанциране. "Мисля че има мобилизация в обществото, виждам как опустяха улиците, как младите хора все по-отговорни стават, но, парадоксално, по-възрастните сякаш са по-недисциплинирани. Използвам случая да отправя апел да ни дадат шанс да ги спасим - защото тези усилия са насочени точно към по-възрастните наши сънародници, които са най-уязвимата група при това заболяване", заяви ген. Мутафчийски.

Симптомите на коронавируса са грипоподобни, но, особено при задух, трябва да търсим лекар.

"80% от пациентите карат с минимални оплаквания, които не изискват болнично лечение или изискват съвсем малка подкрепа да бъдат в добра форма. Възможно е хора, които съвсем минимални оплаквания, да си извършват нормалните дейности, които е особено опасно", отбеляза медикът.

  • Отпада ограничението за престой до 3 дни в Румъния за влизащите от България само с PCR тест
  • Вижте къде ще са изнесените ваксинационни пунктове през почивните дни
  • Безплатни лекарства за домашно лечение на COVID-19 от днес
  • 1724 нови случая на COVID-19 у нас
  • Купуваме нова еднодозова ваксина срещу COVID-19
  • Епидемичен взрив от COVID-19 в кабелен завод в Бургас
  • Проф. Илко Гетов: На фона на ЕС България катастрофира с ваксинационното покритие
  • Нито един от заразените с COVID-19 в шивашки цех в Бургас не е бил ваксиниран
  • Лекар: Очакваме епидемични взривове заради началото на учебната година
  • 1862 нови случая и 65 починали с COVID-19 у нас