Китай завърши клиничните изследвания на медикамента "Фавипиравир" (Favipiravir) - антивирусно лекарство, което показа добра клинична ефективност срещу новото коронавирусно заболяване COVID-19, съобщава китайската агенция "Синхуа".

"Фавипиравир" - лекарството за грип, което беше одобрено за клинична употреба в Япония през 2014 г., не показва очевидни нежелани реакции по време на клиничното изпитване", заяви Чжан Синмин, директор на Китайския национален център за развитие на биотехнологиите към Министерството на науката и технологиите по време на пресконференция.

Лекарството "Фавипиравир" е разработено от дъщерно дружество на компанията Fujifilm в Япония. Медикаментът дава обнадеждаващи резултати при лечението на новия коронавирус по време на проведените клинични изпитвания в Ухан и Шънждън, които обхващат 340 пациенти.

Пациентите, които са били лекувани с "Фавипиравир" в Шънждън, са дали отрицателни проби за коронавируса едва 4 дни, след като са били тествани положителено - в сравнение с период от 11 дни при онези, които не са били лекувани с въпросния медикамент, съобщава обществената телевизионна компания NHK в Япония.

В допълнение, рентгеновите снимки потвърждават подобрения в състоянието на белите дробове при около 91% от пациентите, лекувани с "Фавипиравир" - в сравнение с 62% при пациентите, които не са приемали лекарството, пише британският "Гардиън".

"Фавипиравир" е препоръчан като медикамент на медицинските екипи за лечение и трябва да бъде включен в плана за лечение на COVID-19 възможно най-скоро", каза Чжан Синмин.

Компанията Fujifilm Toyama Chemical, която през 2014 г. разработи лекарството, известно още като "Авиган" (Avigan), отказа да коментира твърденията.

Положителният прием в Китай контрастира с резервираността в Япония, където лекарството получи регулаторно одобрение през 2014 г., при условие че ще бъде използвано само ако правителството реши да се бори с нови или нововъзникващи грипни вируси. Проучванията установяват, че лекарството може да причини увреждания или смърт на плода и може да се пренесе в спермата, пише Nikkei.

Лекартвото не трябва да се приема от бременни жени, пренася се с кърмата на майката, пише още за противопоказанията в листовката на медикамента.

Японското здравно министерство съобщава, че лекарството не дава добри резултати при тежки усложнения. Поради това много държави в Азия като Южна Корея и Виетнам са се отказали да го внасят.

А Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че още няма безспорни данни за нито един медикамент при лечението на COVID-19.