Ден преди Никулден екип на bTV посети магазин в Добрич, за да провери какъв е уловът тази година и с какво могат да напълнят трапезата си хората, които спазват традицията да хапнат риба на празника.
В малък семеен рибен магазин търговците признаха, че уловът в Черно море тази година е бил слаб. Затова и местната морска риба е по-ограничена.
За щастие обаче шаранът – задължителният за Никулден – е в изобилие. Цената му остава непроменена трета година – 13 лева за килограм, а според търговците интересът е осезаем още от вчера.
„Нашият шаран е от доказан язовир, с много сладък вкус и без аромат на тиня. Клиентите го предпочитат“, разказва Мария Балчева, управител на магазина.
Как да познаем прясната риба?
Търговците показаха и как човек най-лесно да различи прясната риба:
- Тънък, бистър слой слуз – не гъст и лепкав
- Лъскаво тяло и живи, ясни очи
- Червени хриле – за сладководните риби цветът трябва да е наситен
- Свеж аромат – на река или море
- Трудно люпещи се люспи, когато се чисти рибата
Около обяд магазинът очаква свежа доставка на жив шаран, какъвто традиционно търсят много купувачи.
Освен шаран, клиентите търсят още пъстърва, сьомга, кефал, толстолоб и други видове.
„Предпочитанията са различни – някои спазват традицията, други избират риба без кости. Но настроение има“, казва Мария.
По думи на търговците поверията продължават да се спазват:
- Люспа от шаран в портфейла носи богатство и благополучие
- Кръстната кост, пазена през годината, обещава здраве и късмет
В дните преди празника инспекторите от БАБХ извършват активни проверки в обектите за продажба на риба. По думите на търговците контролът е ежедневен.
Макар че работното време обичайно започва след 10:00 ч., магазините в Добрич ще отворят много по-рано, за да могат хората да купят прясна риба за празничната трапеза.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK

