Как може да се прави енергия почти без пари? Този въпрос сигурно си задава всеки българин. Учени от БАН откриха начина, като произвеждат гориво от боклук. Изобретението на българските учени прави много евтино превръщането на отпадъците в природен газ.

След електролиза на водата се получава смес от водород и кислород, с която се запалват отпадъците, обясниха учени от Института по инженерна химия при БАН. След това боклуците започват автотермично сами да генерират енергия и по този начин в недостиг на кислород се постига висока температура между 2-3 хиляди градуса по целзий.

Именно в постигането на тази висока температура при горенето на отпадъците е изобретението на българските учени. Досега се използват традиционните горива като природен газ и мазут, които се палят заедно с боклука, така че първо да го изсушат и тогава вече той започва да гори.

Заради високите цени на горивата, добавянето на мазут към боклука прави процесът нерентабилен. С новата технология има инициирано запалване на тази смес, а после отпадъкът продължава да гори самостоятелно, вдига температурата и в резултат се получава газ при много нисък разход на енергия.

От един килограм боклук, учените от БАН могат да получат почти един кубически метър метан, а разходът за получаването му е триста вата.