Свещеник от Варна подава ръка на наркозависими. Отец Георги Фотакиев е основателят на единствения у нас православен Център за духовно обгрижване на наркозависими към храм "Свето Успение Богородично" във варненския кв. „Галата“.

Центърът функционира от 20 години, а за този период през него са преминали стотици хора.

„Вярата е основната част, която довежда промяната. Хората често пъти изглеждат безнадеждни – с много тежки психологични увреждания. Само разчиташ на Божията помощ и на чудото, което се случва по време на работата със зависимите“, каза в „Тази събота“ отец Георги.

Той споделя и че профилът на зависимите се е променил.

„През 1997 г., когато започнах, бяха хората зависими основно от хероин. Там кризите бяха ясни, всичко беше като по учебник. Докато преди 10-15 години започнаха да навлизат зависимостите от амфетамини и метамфетамин. По-късно стана да употребяват различни неща. Съответно пораженията, най-вече в мозъка, са много различни, а хората са непредсказуеми в своето лечение“, разказва отец Георги.

По думите му около 70% от хората, които преминават през програмата, остават чисти за цял живот. Останалите 30% също остават чисти, но след известен период от време и след втори прием в програмата.

Сред хората, с които той работи и на които помага, е жена на 33 години, която пожелава да остане анонимна. Разказва, че е зависима от шест години. По професия е лекар, а зависимостта ѝ започва вследствие на голямото натоварване.

„Първоначално зависимостта ми започна с алкохол. След това поставих имплант, който се освобождава в тялото в продължение на девет месеца. Ако се пие алкохол, може да доведе до фатални последствия. Затова смених зависимостта към кокаин. Преди седем месеца психолог ме посъветва да дойда в този център“, разказва жената.

„Тук попаднах с Божията помощ, защото Бог ни вика за спасение на душите. Това е прекрасно чувство – да знаеш, че никога не си сам. Че Господ винаги е бил с теб и продължава да бъде. Лошото ни е изпратено като изпитание, за да станем по-силни. Той не ни изпраща нещо, с което не можем да се справим“, споделя жената.