Ако държавата има воля да се справи с купуването на гласове – ще го направи. Тази теза лансира пред bTV служебният вътрешен министър Йордан Бакалов  коментирайки най-новите тенденции за изборна търговия. По думите му - който бъде уличен в изборна търговия ще му се случи случка и поради тази причина замесените са предпазливи.

Бакалов очерта две течения в бизнеса покрай избори. Първото идва от организирани престъпни групи, които осигуряват определено бройка гласове и ги предлагат на партиите. Второто течение представлява групи от хора, които под ръководството на определена партия купуват гласове.

Министърът отказа да каже кои са партиите, които пазаруват гласоподаватели, но се зарече да го направи, когато си пише мемоарите.

Той очерта най-новата тенденция сред търговците на вот. „Една от новите схеми е обикаляне по различните квартали, махали, питане дали ще се провеждат сватби и различни тържества и съответните организатори на купуване на гласове плащат всички разходи по тези мероприятия с бъдещото намерение да си осигурят определен брой гласове за изборите”, обяви министърът.

„След като съм коментирал случаи за опити за купуване на преференциален вот значи е имало подобни опити. Но трябва да се отбележи, че след като обявихме публично подобни разследвания и хората все едно се уплашиха и попрекратиха тези си опити. Естествено съм далеч от мисълта, че ще успеем да спрем изцяло и навсякъде купуването на гласове, но ще направим всичко възможно да ги ограничим”, продължи Бакалов.

Дебне ги

Бакалов обясни, че „няма норма за смени на полицейски началници”. Даде примери с отстраните шефове на областни дирекции в Плевен и Шумен. На първият му е бил отнет допускът до класифицирана информация, а вторият е бил пенсионер и общински съветник от БСП. „Прекалено оцветен е”, посочи той.  

„В момента има шефове на ОДП, които се чудят дали да настъпят или да минат между капките. Наблюдавам ги”, заяви Бакалов.

„Едно от пагубните последствия за МВР е, че то постоянно се политизира и хората работещи в него се делят на хора на този или онзи бивш или настоящ министър, тази или онази партия, което не е правилно. Тъй като аз самият съм член на определена партия съм забранил в моето министерство да се говори именно на подобни политически теми, а да се говори само за професионалната работа и задължения”, каза още той.

„Средният състав на МВР трябва доста да поработи над своята работа, за да може да си върши задълженията по по-добър начин отколкото в момента. За мен е много важно да дам на този състав перспектива и възможност за професионално израстване в йерархията, за да имат те стимул да си вършат още по-добре работата. За мен не е важно дали дадени служители и шефове на дирекции са назначени например от бившия министър Цветлин Йовчев или някой друг, аз искам те да си вършат адекватно и професионално работата. А моята оценка за нея ще я дам на 6 октомври, като се види дали те са се справили с организирането и нормалното провеждане на изборите на 5-ти”, коментира Йордан Бакалов.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация