Земетресение с магнитуд 6 бе регистрирано във водите на езерото Байкал. Трусът е станал рано тази сутрин около 7:07 часа. 

Информацията бе съобщена в Телеграм канала на руското министерство на извънредните ситуации за Иркутска област. Епицентърът на земетресението е бил на 50 км от село Гремячинск, Олхонски район.

Байкалският филиал на Единната геофизична служба на Руската академия на науките съобщи, че интензивността на труса в Улан-Уде е била 3-4 бала по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (от слаб до умерен), а в Иркутск – 3 бала.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

Байкал е най-дълбокото езеро в света (1642 м) и най-големият природен резервоар на прясна вода. То е езеро с тектоничен произход и се намира в Азия, на територията на Русия, на границата на Иркутска област и Република Бурятия.

Езерото се намира в своеобразна котловина, обградена от всички страни от планински хребети и върхове и е силно сеизмичен район. Земетресенията са много често явление в околностите на Байкал (т.нар. Байкалска рифтова зона). Силата на повечето трусове е един-два бала по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.

Често обаче има и по-силни, например, през 1862 г. при десетобалното Кударинско земетресение в северната част на делтата на река Селенга, под вода се озовава участък от сушата с площ от 200 кв. км с 6 улуса, в които живеели 1300 души, и така се образува залива Провал.

Силни земетресения са отбелязани през 1903 г. (Байкалско), 1950 г. (Мондинско), 1957 г. (Муйско) и 1959 г. (Централнобайкалско). Епицентърът на Централнобайкалското земетресение е бил на дъното на Байкал в района на селището Сухая (югоизточното крайбрежие), а силата му е достигнала 9 бала.

В Улан Уде и Иркутске силата му е достигнала 5-6 бала, като е причинило пукнатини и незначителни разрушения на някои здания и постройки. Последните силни земетресения на територията на Байкал са от август 2008 г. (9 бала) и февруари 2010 г. (6,1 бала).