Този следобед е началото на един от решаващите моменти в предизборната кампания за Европейски парламент. 27-те държави членки на ЕС ще обърнат поглед към седалището на депутатите в Брюксел, където в отворен дебат ще се срещнат водещите кандидати на политическите групи.

Залогът е кой ще бъде избран за най-високата позиция в Европейския съюз – председател на Европейската комисия.

Как ще протече дебатът?

Дебатът ще е в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел. Началото е в 16 ч. и ще продължи около два часа.

Ще има двама водещи, журналисти са от Чехия и от Белгия. Именно те ще задават въпросите, но и ще дават думата на публиката, както и ще предават въпроси, получени от зрители от държавите членки.

Кои са темите?

  • Икономика и работни места - общият европейски пазар е от компетенциите на Съюза.
  • Отбрана и сигурност - очаква се да има сериозен сблъсък „за“ или „против“ обща европейска отбрана. Още повече, че Европа обсъжда възможността за нов общ европейски заем, именно за отбрана.
  • Климат и околна среда - също разединяваща тема „за“ или „против“ категоричното отстъпление в климатичните амбиции на Европа.
  • Демокрация и лидерство - очаква се сблъсък относно правовата държава и допустими ли са компромиси. Важно е и кой с кого би се коалирал в следващия Европарламент.
  • Миграция - основна разединяваща тема вече близо 10 години. Успех ли е наскоро приетият Пакт за миграцията и ще помогне ли той на Европа? Отново се очаква сериозен сблъсък по темата.
  • Иновации и технологии - стои ли сериозно Европа в световен план срещу лидерите в иновациите?

Кой ще участва?

Водачите на отделните групи или т.нар. шпиценкандидати. Позиции ще сблъскат представителите на „Европейската народна партия“, на "Партията на европейските социалисти", на либералите от "Обнови Европа", на "Зелените" и на "Европейската левица".

Двете течения на крайната десница в Европа – "Европейски консерватори и реформисти" и "Идентичност и демокрация", не признават принципа за водещи кандидати. Затова и няма да присъстват представители на крайната десница.

През последните пет години шеф на Комисията е германката Урсула фон дер Лайен, представител на „Европейската народна партия“. Шпиценкандидат през 2019 г. беше Манфред Вебер. Той обаче не получи най-високия пост.

За тази позиция трябва консенсус между държавните и правителствени ръководители. Не е тайна, че преди пет години лично френският президент Еманюел Макрон настоя именно Урсула фон дер Лайен да е консенсусната фигура.

Сега, пет години по-късно, Урсула фон дер Лайен отново не е кандидат за Европарламента, но пък е кандидат за втори мандат за управление на Еврокомисията.

Кой ще е бъдещият председател на ЕК ще се обсъжда при закрити врата на неформална вечеря в Брюксел на 17 юни. Това ще е първи опит на евролидерите да намерят бъдещата нова или стара консенсусна фигура.