„Ситуацията със записите има много ясен идентичен аналог, който можем да видим през септември миналата година в Словакия преди парламентарните им избори. Там са противопоставени две големи политически формации – бившият тогава премиер Роберт Фицо и партия Smer“.

Това коментира в „Тази сутрин“ Андрей Цеков, кандидат за депутат на ПП-ДБ, водач на листата в Благоевград.

„Това е човек, който е управлявал три пъти и е свален с граждански протести, приближен е на Владимир Путин. От другата страна имаме проевропейска партия, начело с Михал Шимечка, като един представител на модерното и бивш заместник-председател на Европейския парламент“, обясни Цеков.

„Няколко дни преди изборите там из медиите започват да циркулират записи, които с гласа на Михал Шимечка съдържат твърдения за купуване на гласове и манипулиране на изборните резултати. В резултат на това партията на Роберт Фицо печели изборите, а в последствие се оказва, че записите са манипулирани с изкуствен интелект, deep fake технология, а бившият диктатор приближен на Путин успя да се завърне на власт“, коментира кандидат-депутатът от ПП-ДБ.

По думите му качването на записите на официалната страница на партията е било ирония „Дотолкова, доколкото, ако изобщо може да се говори за достоверност в тях, се съдържат няколко верни факта“, посочи той.

Андрей Цеков обясни, че ПП-ДБ винаги има проблеми с финансирането на предизборната кампания, както и че определени партии у нас купуват гласове.

Според Андрей Цеков как са направени записите и дали са автентични трябва да разследват службите.

"Наблюдаваме словашкия сценарий - комбинация от бивш посткомунистически диктатор, чужди служби, родни служби и deep fake технологии", заяви той и допълни, че в ролята на диктатора е Бойко Борисов

„Устройството очевидно е вътре в стаята в старата ни партийна централа, която вече не ползваме", отбеляза Цеков.

„Една политическа кампания се случва чрез пари от субсидии и от дарения. Аз лично съм отказвал дарения в брой. Хората не искат да даряват средства, защото получават заплахи и репресии. Не искат имената им да са видими. Защо падна правителството? Защото не се реформираха точно репресивните служби”, коментира Андрей Цеков и беше категоричен, че "кеш в торби" няма.

За катастрофата с кола на Националната служба за охрана, в която беше съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, Андрей Цеков заяви: „Въпросното преасфалтиране е по решение на УС на АПИ. Това възпрепятства провеждането на последващи експертизи след катастрофата.”

„Една система работи порочно, като пренасочва парите за пътища към определени фирми. Когато някой опита да коригира тази система, съдебната власт се ползва като инструмент, за да остане същото положение”, допълни още той.