Частично бедствено положение обяви Божурище след пороите вчера. 
Най-силно пострадали са три села в общината и квартал в града. С щетите от градушката се бори и София, а мъжът, който беше поразен от мълния в квартал „Младост“, ще бъде изписан утре.

Десетки наводнени къщи и мазета, повредено имущество, отнесени улици и потънали дворове. Такава е най-общо картината в една от най-пострадалите махали в селото Бобен.

В някои къщи приливната вълна е потопила двора. Освен в столицата и областта, обилно количество дъжд валя и в Ловешко и Габровско.

Ганчо Марков разчиства двора на къщата, в която вчера бил на гости. и видял, как реката приижда и залива имота. Нивото бързо се покачва и мъжът се качва на втория етаж:

„Колите трудно може да ги извадим сега. Ще мислим как и тук се надяваме на помощ от техниката да ни разчистят поне пътя“, казва Ганчо.

Щетите са значителни, но точната оценка тепърва предстои, казаха местните власти.

С последствията се борят и в столицата - паднали дървета и наводнени мазета.

Сред най-пострадалите са Казичене, Кривина, Долни Богров, Христо Ботев и Слатина. Столичната община констатира запушени шахти или липса на такива.

Силен дъжд падна  и в Ловешко над Рибарица. Река заля дворове на къщи.

А наводнените улици и мазета в Габрово общината обясни с неспособността на канализационната система своевременно да поеме толкова много дъжд.

Сработи ли напълно мълниезащитата в градска среда?

Снимка: Аз, репортерът

Експерти припомнят, че дори и с гръмоотводи по сградите - когато се намираме на открито при буря, не сме в безопасност.

Енергията на една мълния се равнява на тази на 10 централи като АЕЦ „Козлодуй“. Светкавиците пада на мястото с най-ниско съпротивление, обясняват експерти.

„Тя попада там, където намери за най-добре. Това е природа. Че мълнията е попаднало на светофара е съвсем случайно. Често мълнията попада на електропроводи също. Ние трябва да намерим възможност да направим максималната защита“, заяви инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита в КАИБ.

Ако не спазваме основните мерки - гръмоотводите не биха могли да ни предпазят достатъчно ефективно. Но експертът, който е участвал в създаването на сега действащата наредба за мълниезащита, е категоричен - нужно е тя да се актуализира.

Снимка: iStock

„Гръмотевичната активност се е увеличила в пъти“, каза инж. Иванов.

Oт регионалното министерство заявиха, че през последната година в строителния контрол няма постъпили сигнали за нарушения на наредбата: