Централните хали в София отново отвориха врати на 23 май. За по-малко от година беше възстановен историческият облик на сградата, която е част от културното наследство на града. На фасадата е първият герб на София, изработен от Харалампи Тачев по „европейски модел“.

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв., а проектът за вдъхването на нов живот на емблематичната сграда е съобразен с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи за всички клиенти от 7 до 23 часа всеки ден, като на разположение ще бъдат близо 15 000 стоки, повечето от които от български доставчици и производители.

Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централните хали.

На площ от малко над 4 дка се разкрива пълният обем и величие на емблематичната сграда, проектирана от архитект Наум Торбов през 1908 г. Клиентите на Kaufland България ще могат да се потопят в 110-годишната история на културното наследство на Централните хали, докато пазаруват под една от най-емблематичните стоманени конструкции у нас.

На ниво „сутерен“ в сградата новият собственик, с помощта на специалистите от Регионалния исторически музей в София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне напълно безплатно и не е обвързано с покупка от търговската зона.

Централни хали ще предоставят възможност и за дневни или вечерни срещи в уютна атмосфера. В непосредствена близост до едно от най-модерните пространства за история и култура у нас ще бъдат разположени най-голямата детска книжарница в България Greenwich Junior, както и зона за срещи с вкусни изкушения.

Ще бъде отворен и напълно обновеният паркинг към Централни хали, който е с капацитет от 69 паркоместа само за клиенти на търговските обекти в сградата.