Централните хали в София отварят врати отново в четвъртък. За по-малко от година беше възстановен историческия облик на сградата, която е част от културното наследство на града. На фасадата е първият герб на София, изработен от Харалампи Тачев по „европейски модел“.

Покритият пазар е оцелял и при бомбардировките, а от външната страна и до днес има следи от шрапнели.

Ремонтирана е и металната конструкция вътре, излята в леярните на Густав Айфел, известният часовник ще заработи отново след повече от 40 години.

Фонтанът на архитект Наум Торбов, открит в чертежите, ще краси своеобразния площад на първия етаж.

Снимка: БГНЕС

Халите ще бъдат достъпни и за пазаруване, и в музейната си част за древна Сердика. 

Строителството на сградата, която се простира на повече от 3200 м², започва през 1909 г., след като проектът на архитект Наум Торбов е избран през 1907 г., и отнема две години.

До края на 40-те години на XX век Столичната община отдава около 170 магазина и сергии в Халите. Наемите и качеството на продуктите са строго регулирани. Интериорът на сградата на Халите е значително променен след 50-те години на XX век и комплексът е затворен през 1988 г., за да бъде реконструиран, модернизиран и отново отворен за Великден през 2000 г., след като 75% от комплекса са придобити от израелската компания Аштром, която инвестира 7 милиона долара в него.

Проектът за ревитализация и реконструкция на сградата, дело на архитектите Константин Антонов и Христо Ганчев, е награден с европейската награда за архитектура и наградата на София.