Кампанията на Камала Харис набра близо 50 млн. долара за около седем часа, съобщиха от платформата за набиране на средства на Демократическата партия.

„Откакто президентът подкрепи вицепрезидента Харис вчера следобед, обикновените американци са дарили за кампанията ѝ точно 49,6 млн. долара“, заяви един от говорителите на Джо Байдън.

Хиляди чернокожи жени в САЩ се присъединиха към призива да подкрепят Харис, пише Би Би Си.

Групата за подкрепа (Win With Black Women) казва, че е събрала над 1,5 млн. долара за три часа, като ще преведе тези пари по сметката за кампанията на Камала Харис. Оказва се, че повече от 44 000 жени са се присъединили към призива.

Припомняме, че президентът Джо Байдън обяви в неделя вечерта, че ще се оттегли от президентската надпревара и напълно ще подкрепи своя вицепрезидент Камала Харис по пътя ѝ към Овалния кабинет на Белия дом.

Изданието „Ню Йорк таймс“ пише, че в неделя – след съобщаването на новината за оттеглянето на Байдън, е бил поставен своеобразен рекорд по набирането на онлайн дарения от Демократическата партия.

Предишният рекорд е бил поставен в деня след смъртта на съдията от Върховния съд Рут Бадер Гинсбърг през септември 2020 г., когато чрез платформата ActBlue са били събрани около 73,5 млн. долара.

Припомняме, че през последната седмица – след стрелбата по Доналд Тръмп, по неговата сметка за кампанията бяха събрани общо 3,5 млн. долара за по-малко от 24 часа.

А след като той официално беше номиниран за кандидата на Републиканската партия, милиардерът Илон Мъск обяви, че ще дарява по 50 млн. долара всеки месец за неговата кампания – до изборите на 5 ноември 2024 г.

Припомняме, че на този фон представители на Демократическата партия и известни лица в САЩ призоваваха Джо Байдън да се оттегли, а големите донори на кампанията им замразиха близо 90 млн. долара, докато това не стане факт.