Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек заяви, че не вижда надежда за бърз и мирен край на войната на Русия срещу Украйна и е необходимо страната му да се подготви да се защити.

"Ние копнеем за мир. Да. Но честният, горчив отговор е, че вероятно няма да има бърз и добър край, дори и да ни се иска друго. Трябва да се адаптираме към заплахите. Всичко друго би било наивно", коментира той във видео, публикувано в платформата "Eкс". Според него би било добре Германия да инвестира повече в собствената си сигурност.

"Ние, Германия, Европейският съюз, трябва да се защитаваме навсякъде, включително от военни атаки", допълва той.

„През последните седмици в Германия имаше спорове за естеството и степента на подкрепа за Украйна - някои от тях горчиви, а други болезнени. Още в началото се изказах в подкрепа на доставките на оръжие за Украйна и все още съм за това да продължим да ги подкрепяме с все повече и повече военно оборудване", посочва Хабек. 

Той обаче уважава позицията, която стига до различно от неговото заключение по въпроса за доставките на оръжие за Украйна по принципни морални причини или религиозни убеждения. 

"Войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна е най-кървавата, която е преживявала Европа от 1945 г. насам. Всеки ден е ден на умиране и не се вижда край. Русия на Путин напълно преминава към военна икономика и масово увеличава производството на оръжия“, посочва Хабек.

„Човек или не е виждал, или не е искал да види какво е намислил Путин“, коментира Хабек преди дни пред Euronews.

Хабек се противопостави на „замразяването на войната“.

"Колкото и да разбирам, че се говори за замразяване на войната – заради големия брой жертви, тази позиция пренебрегва факта, че само украинците могат да решат каква цена са готови да платят и при какви условия ще постигнат примирие. И дали искат край на войната“, заяви още той.

Най-силната икономика в Европа - Германия, беше особено силно засегната от последиците от руската инвазия в Украйна след години на силна енергийна зависимост.