Ураганът „Берил“ връхлетя бреговете на мексиканския полуостров Юкатан, събаряйки дървета и спирайки тока в курортния град Тулум, след като уби най-малко 11 души на Карибите.

„Берил“ удари Мексико като ураган от втора категория, но бързо започна да отслабва над сушата. Очаква се силата му да намалее и да се превърне в тропическа буря, съобщава АП.

След като премине през Мексиканския залив обаче, вероятно ще възвърне силата си и отново ще се превърне в урагана, заявиха от Националния център по ураганите в САЩ.

Веднъж попаднал в топлите води на Персийския залив, ураганът „Берил“ се очаква да се насочи към северно Мексико близо до границата с американският щат Тексас – район, характеризиращ се с множество тропически бури. Последното метеорологично явление от този тип беше „Алберто“ от преди няколко седмици.

„Берил“ остави след себе си тази седмица разрушения в Ямайка, в Сейнт Винсент и Гренадини, както и в Барбадос. Това е най-рано появилия се ураган, който достигна до пета степен над Атлантическия океан.

Съобщава се за трима загинали в Гренада, трима в Сейнт Винсент и Гренадини, трима във Венецуела, както и двама в Ямайка.

След преминаваното над Мексико максималната скорост на вятъра на „Берил“ спадна, но вероятно ще продължи да оставя след себе си материални щети, допълват от Центъра по ураганите.

Районът е изправен пред обилни валежи и потенциални наводнения през следващите часове, се казва в прогнозите на Националната комисия по водите в Мексико.