Ще има ли разцепление в ДПС по оста Доган – Пеевски? Този въпрос изникна след среща днес на част от структурите на партията с председателя Делян Пеевски в София и се оплакаха от натиск.

Самият Пеевски се закани, че ще бъдат подадени жалби и призова за единство.

„Трябва да бъдем обединени, призовавам д-р Ахмед Доган към обединение на ДПС. Това никога няма да си го простим и двамата с д-р Ахмед Доган – ако партията се разцепи по оста Доган – Пеевски“, заяви Пеевски.

Той обяви още, че областни председатели на ДПС са били сплашвани и притискани да не се включват в срещата с него днес. Той лично бил готов да се срещне с почетния председател Ахмед Доган.

На този фон Делян Пеевски обяви, че утре на среща на парламентарната група ще се решава какво да се прави с втория  мандат. Но ако ДПС реши да го вземе, той няма да е премиер.

Преди дни Делян Пеевски заяви, че ДПС ще върне втората папка веднага. Сега каза, че решение би трябвало да има след обсъждания в ДПС.

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група.

Другата страна в конфликта – групата, която се срещна на 6 юли с почетния председател Ахмед Доган, днес избра да не говори.

Говори единствено бившият депутат Хасан Адемов пред БНР.

„Напоследък доминират индивидуалните решения и силовият подход. Партия като ДПС няма да допусне разединение и това беше основното послание след срещата на 17-те народни представители с почетния председател д-р Ахмед Доган. Очакваме той да се произнесе и да разтълкува посланието“, обяви Адемов.

Напрежението в ДПС беше породено от гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли.