Шест деца бяха приети в университетската болница в Плевен след консумация на бисквити с канабис. Сладките им били предложени от непознати. bTV научи, че те се предлагат свободно в интернет.

„След 20 минути детето си идва като пияно. Клюмна детето. Пуснал съм го просто да си играе с комшията. Те са деца, знам ли той откъде ги е докопал тези бисквити. Казват, че някаква жена ги е дала, но коя е тая и аз не знам“, разказа Сергей Маринов, баща на едно от натровените деца.

Заедно с децата в болницата е приета и майка на едно от тях с натравяне. Тя обяснила, че нейна позната в един от най-бедните квартали в Плевен ѝ е дала опаковка с бисквити като подарък. Те не са знаели, че вътре има вещество, реагирало на канабис.

Децата са на възраст от 4 до 14 години. Още едно дете е приело наркотичен опиат и кокаин и също е хоспитализирано. 

Малките пациенти вече са по-добре. От лечебното заведение съобщиха, че те са със стабилни жизнени показатели. Децата обаче са постъпили в „тежко общо състояние и количествени и качествени нарушения в съзнанието“.

„Всички са били с широки зеници, зачервени очи. Сънливи, унесени, отпуснати, не могат да ходят“, каза доц. д-р Евгения Бързашка.

bTV научи, че в интернет свободно се продават бисквити с канабис и могат лесно да се намерят. Цената им варира между 40 и 100 лв.

„Проверихме от интерес бисквитите в интернет. Ако се закупят две кутии, третата е бонус. Една кутия с 10 бисквитки струва 114 лева“, каза старшата сестра Мария Гиздовска.

С подобен казус токсиколозите в Плевен се сблъскват за първи път.

Опаковката с бисквити е иззета. По случая е уведомена полицията, отдел „Закрила на детето“ и Детска педагогическа стая.

По случая е образувано досъдебно производство. 

От Българската агенция по безопасност на храните казаха за bTV, че при тях няма получен сигнал и към момента агенцията не е потърсена за съдействие от други институции.