Вестник „Капитал“ публикува писмо, за което твърди, че е изпратено от централата на ДПС до посолствата на страните от ЕС и НАТО у нас.

В него става ясно, че съпредседателят на ДПС Делян Пеевски твърди, че почетният председател Ахмед Доган има връзки с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, а препоръката му да не се гласува кабинетът „Желязков“ е „хибридна атака“.

Писмото е подписано от зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов. bTV се свърза с Анастасов. „Мейлът не е истински, това е хибридна атака“, каза той.

Анастасов допълни, че много хора имат достъп до мейла на ДПС. Затова са сменили паролата.

По-късно в публикация във Фейсбук Анастасов нарече разпространеното писмо „фалшиво“.

„Нямам никакво съмнение, че този опит за нагла манипулация е в отговор на призива на Областните председатели на ДПС за единно и цяло ДПС под ръководството на тандема „Доган-Пеевски“, което не се харесва на няколко дерибеи и мераклии“, написа той.

„ДПС начело с тандема „Доган-Пеевски“ е по-силно от всичко и всеки“, допълни Станислав Анастасов.

„Капитал“ пише, че въпросното писмо е изпратено миналата седмица, малко след като опитът за съставяне на правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС се провали и за получаването му са потвърдили два източника.

На дипломатите се обяснява защо се е разцепил вотът на ДПС при гласуването на правителството с мандата на ГЕРБ.

В писмото се казва, че Централното оперативно бюро на ДПС е решило да подкрепи предложения от ГЕРБ кабинет с премиер Росен Желязков като „единствения вариант в този парламента за съставяне на стабилно евроатлантическо правителство, което да осигури продължаване на членството на България в ЕС и НАТО и предоставянето на необходимата военна помощ за Украйна“.

Според написаното Ахмед Доган се е опитал чрез телефонни обаждания да даде указания да не се подкрепя правителството. „В резултат на това действията на г-н Доган доведоха до разделение в парламентарната група на ДПС, като 30 депутати гласуваха „за“ правителството, според партийното решение, 14 гласуваха „против“, а един се въздържа", се допълва в писмото.

Във въпросното писмо се отправят директни обвинения от страна на Делян Пеевски към Ахмед Доган за връзки с Русия: „Като се имат предвид и предишни изяви и подкрепа на г-н Доган за Русия и нейната политика и тясната му връзка с посланик Митрофанова и руския консул в България, смятаме, че днешните му действия представляват хибридна атака срещу ДПС и парламентарната демокрация“.

Въпреки че писмото е подписано от зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов, то завършва с думите: „Председателят на ДПС г-н Делян Пеевски ви уверява, че той лично и партията, която той ръководи, остават ангажирани с евроатлантическия курс и ценности.“

Напрежението в ДПС беше породено от гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV в деня на гласуването на правителството Рамадан Аталай обяви, че Ахмед Доган е поискал движението да не го подкрепя. Същия ден той беше изключен от парламентарната група на ДПС.

Делян Пеевски призна, че е имало такова желание от страна на Доган, но уточни, че ще изъплни волята на хората. Още тогава той обяви, че няма разрив между него и почетния председател в личен план.