„Струва ми се, че Делян Пеевски няма да излезе с наведена глава от тази ситуация. Когато си извел партията на втора позиция, което никога не е било, няма как да излезеш с наведена глава. През годините ДПС се е запазвала благодарение на своя патриархален образ, под някаква форма изоставаше от времето и епохата, в която живеем и точно това сигурно води до колизията. Фактически патриархалният нрав иска по-малкият да целува ръка на по-големия. По възраст е ясно кой кой е, по други признаци – не е“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ журналистът Мехмед Юмер.

Според Юмер няма решение за напрежението, без да има ясна позиция на Ахмед Доган.

„В самото ДПС ореолът, символът и емблемата наистина са Ахмед Доган и не защото той е предвиждал няколко хода напред в политиката и т.н. Той просто изгрява в един исторически момент и тези събития, съчетани с неговата способност в политиката, в зората на прехода го изтласкаха на гребена на вълната въобще в политиката. Той е моралният капитал на твърдото ядро на ДПС и всички очакват неговото изявление“, допълни журналистът.

По думите на Мехмед Юмер в ДПС се формират две централни сили, което не е виждано досега.

„Преди „Росенец“ мислех, че ще се намери по-дипломатичен консенсус, но след „Росенец“, срещата на г-н Доган и 17-те и отвореното писмо на г-н Пеевски до медиите, вече стигам до извода за два центъра на влияние. Оттук нататък, ако тази седмица видим една среща и снимка с почетния председател и г-н Пеевски, ще намерим отговор, но на този етап не виждам изглед това да се случи“, каза журналистът.

Според политическия репортер Ружа Райчева показателно за ситуацията в ДПС ще бъде решението кой да вземе втория мандат. 

 

„Пеевски тропна по масата и каза аз съм председател. Тази реплика не е евтина и този бунт вече му струва мълчанието на Доган, което е притеснително за цялата партия. Наблюдаваме семеен скандал, който е много трудно да се обясни отвън. Това, което свързва г-н Доган и г-н Пеевски не са просто финансови зависимости и т.н. както се говори. Това е услуга за услуга, единият е направил другия, другият поддържа другия сега и му връща тази услуга. Не е ясно накъде ще избие този конфликт. Накъдето и да избие изходът е сензационен“, коментира Ружа Райчева.

По думите на журналиста Тони Николов, ако Ахмед Доган замълчи, това също е заемане на позиция.

„Тогава той по някакъв начин ще наклони везните към Пеевски. Ако той проговори, по-скоро от него се очаква да каже обратното. Ключово е какво ще се случи в следващите дни. По законите на театралното действие тази пушка е заложена вече и някак си ще гръмне в един момент “, посочи Николов.