Доларът поскъпна драстично спрямо еврото и лева. На валутния пазар един долар вече се търгува за 1 лев и 61 стотинки. Американската валута възвърна силните си позиции и по чейндж бюрата - след повече от две години отново сме свидетели той да се изкупува на такива цени.

За малко повече от три месеца доларът поскъпна с около 12%. В тази връзка на някои групи стоки и услуги, които потребяват българските домакинства, този курс ще се отрази неблагоприятно.

Вносители на компютри, таблети и някои модели черна и бяла техника предупредиха, че ако доларът остане дълго време на тези нива, всички модели техника, която се внася от Азия срещу долари ще поскъпне.

„Ако се запази това ниво или продължи да расте, то неминуемо ще се отрази на пазара. Защото стоките, които виждате в залата, са поръчани и платени преди месеци. От своя страна засега не е коректно да се вдигнат цените, защото реално валутният курс все още не е в сила за тях”, обяснява Йордан Вакъвчиев.

Голяма част от продаваните по хипермаркетите телевизори, климатици, хладилници и перални обаче идват от европейски заводи и на тях цените им няма да се променят, независимо колко поскъпва доларът. Просто ще се купуват повече европейски уреди.

Заради скъпият долар обаче цените на горивата у нас продължават да бъдат рекордно високи, въпреки че петролът поевтиня. „Международната търговия с горива всъщност е деноминирана в долари. Това се отразява и върху поскъпването на горивата, а това - на поскъпването на всяка една стока като храната”, коментира и експертът Евтим Тренков.

Анализаторите отчитат, че към този момент американската икономика се представя по-добре от европейската. Новините от Гърция, Испания и Италия също са причина еврото да отслабне толкова много спрямо долара.

Скъпият долар обаче е добра новина за всички наши и европейски фирми износители. Колкото по-евтини са еврото и левът спрямо долара, толкова по-конкурентни са европейските стоки, спрямо азиатските им аналози, които се плащат в долари. Колко време доларът ще е толкова скъп засега никой не може да прогнозира с точност.