Сенатът на САЩ в сряда ще проведе процедурно гласуване за мерките, с които ще се разреши на президента Барак Обама да използва военна сила срещу Сирия. Лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд съобщи, че първо ще се гласува предложението за провеждане на дебати относно приемането на резолюция, разрешаваща използването на „ограничени военни действия” в отговор на използването на химически оръжие от Сирия.

Рийд не отбеляза кога Сенатът ще е готов да приеме или отхвърли резолюцията окончателно.

Стана ясно обаче, че САЩ се отнасят доста скептично към това, че сирийският президент Башар Асад ще предаде арсеналите си от химическо оръжие под международен контрол. Това пък коментира на пресконференция във Вашингтон говорителката на Държавния департамент Мери Харф.

По думите й всичко, което Асад е правил през последните две години по въпроса за контрола на химическите оръжия, е било в противоположната посока. В същото време Харф отбеляза, че всяка мярка, целяща да се контролират химическите оръжия на правителството на Асад, би била "позитивна".

Тя информира, че днес се е състоял телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и американския му колега Джон Кери. Двамата са разговаряли след оповестеното от Москва предложение Сирия да постави под международен контрол арсенала си от химически оръжия, който впоследствие да бъде унищожен, уточни говорителката на Държавния департамент. Тя не посочи подробности за разговора.

Мнозина репортери напомниха, че идеята за военен удар срещу Сирия не се ползва с подкрепа нито сред народа, нито в Конгреса на САЩ и питаха защо правителството на Обама не се хване за новото предложение. На тези въпроси Харф отговори, че идеята за поставяне на сирийското химическо оръжие под международен контрол се е родила "на фона на реалната заплаха" от страна на САЩ, затова "за Конгреса е още по-необходимо колкото се може по-скоро да разреши използването на сила", предложено от президента Барак Обама.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия