Исторически ден на Еверест. Два рекорда бяха поставени за изкачването на върха в неделя. Двама мъже подобриха собствените си постижения за най-много изкачвания на най-високия връх в света. 

Непалски шерп стана първи в историята, след като изкачи най-високия връх в света за 29-и път, а британски алпинист отбеляза рекорда за чужденец, като направи своето 18-то изкачване. 54-годишният Ками Рита Шерпа и 50-годишният Кентън Кул са били на отделни експедиции, като са водили групи катерачи.

Шерпа, който вече е световен рекордьор, сега надмина собствените си постижения, пише Би Би Си. Той достигна за 29-и път върха с височина 8 849 м в неделя около 07:30 ч. местно време. Като водач в продължение на повече от две десетилетия, Шерпа покорява Еверест за първи път през 1994 г. и оттогава го изкачва почти всяка година.

Миналата седмица той беше публикувал в Инстаграм от базовия лагер на Еверест, че се завръща, за да направи 29-то изкачване на „върха на света“. „Работата на един мъж, мечтата на друг мъж/жена“, написа той.

И преди той е казвал, че изкачванията му са просто работа, но миналата година направи два прехода, за да си върне короната от дългогодишния си съперник и сънародник Пасанг Дава Шерпа.

Британецът Кентън Кул също е направил изкачването си в неделя. Той също е водач по алпинизъм и преди това е омаловажавал постиженията си, като през 2022 г. пред агенция AFP каза, че „толкова много шерпи имат много повече изкачвания“.

Снимка: БГНЕС

Лхакпа Шерпа е жената, която е направила най-много изкачвания на Еверест в историята, като през 2022 г. тя прави групово финансиране на своето рекордно десето изкачване.

Сезонът за изкачване на Еверест вече започна и през следващите седмици се очаква стотици алпинисти да направят прехода.

Правителството на Непал е издало около 400 разрешителни за алпинизъм за пролетния сезон, който продължава от април до юни. Почти всички катерачи са придружени от местен водач, което означава, че се очаква около 800 души да направят изкачването.

Миналата година до върха се изкачиха повече от 600 души. Тогава обаче беше и един от най-смъртоносните сезони за катерене – в планината бяха регистрирани 18 смъртни случая.