Спасители намериха 17 тела след катастрофата на руски туристически хеликоптер на полуостров Камчатка. Оцелели не са открити, но издирването на другите изчезнали ще продължи.

Руският хеликоптер с 22-ма души на борда, повечето от които туристи, изчезна от радарите в събота, след като излетя от база близо до вулкана Вахкажец на полуостров Камчатка.

Хеликоптерът Ми-8Т е превозвал 19 туристи и трима души екипаж. Отломките са намерени в неделя сутринта в хълмист район, съобщи губернаторът на Камчатка Владимир Солодов.

На кадри, публикувани в „Телеграм“ от руското министерство на извънредните ситуации, се вижда как отломки от хеликоптера лежат на склон в близост до голям залесен хълм.

Снимка: Reuters

По думите на длъжностни лица те са намерени близо до мястото, където хеликоптерът е изчезнал от радарите.

Руската информационна агенция „Интерфакс“ съобщи, че основната версия за причината за катастрофата е пилотска грешка, вероятно причинена от мъгла.

Самолетът е бил собственост на „Витяз-Аеро“, компания от Камчатка, която организира полети за туристи. Проектираният през съветската епоха хеликоптер Ми-8 все още се използва широко в Русия.

Районът е популярна туристическа дестинация и е известен с активните си вулкани. Преди три години осем души загинаха, когато туристически хеликоптер се разби в езеро в Камчатка.

Подобни инциденти са сравнително чести в далечния изток на Русия, който е слабо населен и страда от суровите климатични условия.