Британският вътрешен министър Джеймс Клевърли обвини председателя на ПП „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фараж, че „повтаря отвратителните оправдания на Путин за бруталната инвазия на Украйна“.

По-рано Фараж свърза разширяването на Европейския съюз и НАТО през последните десетилетия с конфликта в Източна Европа, посочва ДПА.

По време интервю пред обществената телевизия Би Би Си Фараж беше помолен да даде мнение за руския президент Владимир Путин.

„Казвам, че не го харесвам като личност, но му се възхищавам, защото успя да поеме контрол над управлението на Русия“, коментира британският политик.

„Ще кажа нещо, което не знаете. Изправих се пред Европейския парламент през 2014 г. (тогава Фараж е европейски депутат – бел.ред.) и казах, че ще има война в Украйна. Защо го казах ли? Беше ми ясно, че постоянното разширяване на НАТО и ЕС на изток дава на този човек причина да каже на руския народ, че идват за него“, посочва председателят на „Реформирай Обединеното кралство“, цитиран от БТА.

„Чакай малко, ние провокирахме войната. Разбира се, това е негова вина – той използва стореното от нас като оправдание“, посочва още Фараж.

Той предизвика критики от редица високопоставени британски политици.

„Фараж повтаря отвратителните оправдания на Путин за бруталната инвазия на Украйна“, заяви Клевърли в социалната мрежа „Екс“.

Министърът на отбраната в сянка от Лейбъристката партия Джон Хийли заяви, че Фараж „по-скоро би облизал ботушите на Путин, отколкото да защити украинския народ“.

По думите на Хийли„това са срамни коментари, които разкриват истинското лице на Найджъл Фараж – апологет на Путин, на който не трябва да се поверява сигурността на нацията“.

„Чърчил би се обърнал в гроба си. Путин, който вече се радва как Фараж обърква британската политика, ще се възхити да чуе тези приказки за умиротворяване по време на предизборния дебат“, на свой ред заяви пред вестник „Дейли Телеграф“ бившият министър на отбраната на Великобритания Тобиас Елуд.

Парламентарните избори във Великобритания ще се проведат на 4 юли.